duminică, ianuarie 23, 2022

Mihaela Bilic, despre secretul absolut al unei siluete de vis. „Toate alimentele îngrașă!” Ce rămâne de făcut?

Nutriționistul Mihaela Bilic a prezentat câteva dintre cele mai cunoscute politici de prevenție contra obezității care, în ciuda intențiilor bune, s-au dovedit a duce exact la opusul a ceea ce s-a dorit. Educarea populației prin mesaje la scară largă s-a dovedit un lucru nu tocmai pozitiv. Oamenii continuă să se îngrașe, chiar dacă li se spune prin toate canalele media și online că sarea nu este bună, zahărul face rău, grăsimile îi îmbolnăvesc ș.a.m.d.

Te-ar mai interesa: SFÂȘIETOR. Ultima dorință a unui tânăr de 19 ani c...

Care este secretul absolut al unei siluete de vis

În fapt, problema apetitului trebuie reglată cu echilibrul mental. O persoana tracasată, stresată, aflată mereu sub presiune, într-o continuă alergare de la servici la familie, nu va ajunge niciodată să aibă o relație optimă cu alimentația ei.

„Când nutriționiștii fac recomandări și se răzgândesc, consumatorii suferă. Autoritățile publice și lumea medicală se întrec în campanii de prevenție contra obezității, care au ca obiectiv schimbarea obiceiurilor de consum și a comportamentului alimentar.

În ultimii 50 de ani s-a încercat educarea opiniei publice prin mesaje la scară largă bazate pe ceea ce părea la vremea respectivă, regulile unui stil de viață sănătos. Era normal să sperăm că se va produce o modificare pozitivă în evoluția obezității, ori rezultatele au fost surprinzătoare.

Te-ar mai interesa: Care este perioada de incubație pentru varianta Om...

Paradoxul australian

Începând cu 1980 Australia și Noua Zeelandă s-a confruntat cu o creștere spectaculoasă a obezității, 68% dintre bărbați și 56% dintre femei fiind supraponderali sau obezi. În cei 30 de ani care au trecut de atunci, australienii au implementat politici de informare și educare a populației, reușind astfel să reducă consumul total de zahăr cu 20%.

În ciuda acestor măsuri/rezultate, obezitatea crescut cu 80%.

Te-ar mai interesa: Arnold Schwarzenegger a fost implicat într-un acci...

Paradoxul american

Între anii 1975 și 1991 Statele Unite au declanșat o luptă împotriva obezității, ce avea ca obiectiv diminuarea aportului alimentar de grăsime. Consumul de grăsimi a scăzut cu 11%, numărul de persoane care alegeau produse light a crescut de la 19 la 76%.

Însă compensator dimensiunea porților servite în restaurante a crescut cu 15%, iar cantitatea de mâncare consumată per total în rândul populației, s-a majorat și ea substanțial. Cât despre obezitate, ce să vezi…a explodat!

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru dă cărțile pe față: de ce înșeală fe...

Paradoxul francez

Începând cu anul 2001 în Franța există un program nutrițional de prevenție a obezității, al cărui obiectiv ambițios era să scadă cu 20% numărul de cazuri de obezitate într-un interval de 5 ani. Sub influența multiplelor mesaje mediatice obiceiurile alimentare s-au schimbat, între 1999 și 2010 consumul de grăsimi s-a redus cu 3%…

Ceea ce a dus la o creștere consecutivă/concomitentă a consumului de zahăr cu 3%. Și da, obezitatea a crescut și ea cu aproape 70%, trecând de la 9,6% la 17%”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.

Te-ar mai interesa: HOROSCOPUL RUNELOR 24 -30 ianuarie 2021. Pe aceast...

Mihaela Bilic: „Toate alimentele îngrașă și niciunul nu te împiedică să slăbești!”

În ciuda tuturor campaniilor anti-obezitate la nivel național și mondial, lumea continuă să se îngrașe. În ciuda faptului că se face efort ba pentru a renunța la zahăr, ba a renunța la grăsimi, ba a renunța la fast food.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat că, de fapt, adevărul este că „toate alimentele îngrașă și niciunul nu te împiedică să slăbești”, iar singura soluție pentru a putea slăbi este una singură. Și anume, „Să mâncăm mai puțin”.

„Statisticile despre alimentație sunt dificil de interpretat. Ele pun în evidență simple corelații, însă niciodată nu stabilesc legături de cauzalitate- pentru asta este nevoie de studii intervenționiste, mult mai dificil de realizat.

O statistică care arată relația dintre consumul de grăsimi, zahăr și obezitate nu arată dacă kilogramele în plus sunt datorate lipidelor, glucidelor sau numărului total de calorii. Este evident că ne îngrășăm din mâncare.

Însă în anii ‘70 campaniile anti-zahăr au determinat o creștere a consumului de grăsimi, fără a reduce incidența obezității. Apoi în anii ‘80 campaniile anti-grăsime au dus la creșterea consumului de zahăr și implicit a ratei obezității.

Când îi sfătuim pe oameni să consume grăsimi, ei se îngrașă mâncând brânză. Când le recomandăm să mănânce glucide, ei se îngrașă mâncând pâine. Ca să nu mai spunem că toate campaniile care își propun să reducă consumul unui nutrient vor fi automat urmate de creșterea consumului unui alt nutrient.

Deci obiectivul nu este să găsim “vinovatul”pentru kilogramele în plus, atâta vreme cât orice aliment mâncat în cantitate mare duce la îngrășare. Toate alimentele îngrașă și niciunul nu te împiedică să slăbești!

Încetați să căutați o soluție miraculoasă, pentru a slăbi trebuie să mâncăm mai puțin…mai puțin din orice, dar MAI PUȚIN:

 • mai puține calorii,
 • mai puține alimente sănătoase,
 • mai puține alimente nesănătoase,
 • mai puține grăsimi,
 • mai puțin zahăr,
 • mai puțină sare,
 • mai puțin de 5 fructe și legume zilnic,
 • mai puțin cașcaval,
 • mai puține mere,
 • mai puțină carne,
 • mai puțină salată,
 • mai puțină pizza,
 • mai puțină brânză degresată,
 • mai puțin BIO,
 • mai puține E-uri,
 • mai puține alimente procesate,
 • mai puțină mâncare gătită,
 • mai puțin vegan/vegetarian,
 • mai puțin din tot.
 • PUȚIN DE TOT!”, a mai scris Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private