Sari la conținut

Mihaela Bilic, nutriționist: Lipsa acestei VITAMINE duce la anemie și tulburări neurologice

Mihaela Bilic
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mihaela Bilic distruge miturile despre anumite alimente

Mihaela Bilic, medic nutriționist, trage semnalul de alarmă și subliniază că lipsa produselor de origine animală poate duce la carență de vitamina B12, esențială sistemului nervos.

Vitamina B12 există doar în produsele animale. Nutriționistul spune că de vitamina B12 depind inteligența și rezistența la boli.

„Atenție la dietele vegane, vitamina B12 există doar în produsele animale! Sub numele de vitamina B12 găsim cobalaminele, o clasă de substanțe care au în centru molecula de cobalt.

Care este rolul lor în organism? Formarea și funcționarea celulelor nervoase și a globulelor roșii din sânge. Cu alte cuvinte de B12 depinde inteligența și rezistența la boli.

Bilic: Este suficient să mâncăm din când în când astfel de produse ca să acoperim nevoile zilnice

Interesant este că niciun animal evoluat nu posedă materialul genetic care să permită sinteza de vit. B12, ea este produsă doar de microorganisme precum bacteriile și drojdiile.

Toate alimentele de origine animală (carne, ficat, ouă, fructe de mare, pește, lactate) sunt un fel de depozite naturale de vit B12, care este produsă intern, de flora intestinală a animalului.

Este suficient să mâncăm din când în când astfel de produse ca să acoperim nevoile zilnice de aprox 3 micrograme de B12.

Ce se întâmplă când devenim vegani?

Mare atenție la dietele VEGANE! Carența de B12 duce la anemie și tulburări neurologice, soldate în final cu afectarea ireversibilă a sistemului nervos.

Organismul are o rezervă de 2-5 mg B12 depozitată în ficat, rezervă care teoretic acoperă nevoile pentru un an de zile. O dietă vegană strictă, care este ținută pe o perioadă lungă de timp, riscă să pună în pericol organul nostru cel mai fragil-creierul!

Și odată răul făcut, nimic nu-l mai poate repara. De dragul lui, măcar din când în când, autorizați-vă consumul de produse de origine animală”, a scris medicul Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel