Sari la conținut

Mihaela Bilic semnal de avertisment: „acest aliment îngrașă și balonează. Un aport prea mare poate duce tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale”

Sursă foto: facebook/mihaelabilic
Mihaela Bilic

De la mic la mare, cu toții iubim pâinea. Fie proaspătă, fie prăjită – nu este persoană care nu să mănânce păine. Cu toate că este delicioasă, Mihaela Bilic ne atrage atenția asupra cantității consumate, dar și a modalității de consum: proaspătă sau prăjită. Deși caloric sunt la fel, efectele asupra organismului diferă.

„Pâine proaspătă sau prăjită?

Îngrașă la fel, balonează diferit!

Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.

Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale.

Citeste si:

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios?

Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”. a explicat Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.