Sari la conținut

Mii de oameni au murit din cauza unui medicament pentru durere folosit și în România

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Mii de oameni au murit din cauza unui medicament pentru durere. Un medicament larg răspândit în Europa a fost asociat cu mii de decese în ultimii ani și poate duce, de asemenea, la dependență. Persoanele care au folosit acest tratament spun că simptomele de sevraj sunt similare cu cele ale morfinei.

Există îngrijorare cu privire la un medicament folosit în întreaga Europă. Potrivit unei anchete realizate de publicația britanică The Sunday Times, în ultimii cinci ani au fost înregistrate aproape 3.400 de decese legate de acest medicament. Deși în 2012 au fost raportate doar nouă decese, numărul acestora a crescut exponențial până când, în 2022, s-au înregistrat 780 de decese. Potrivit ziarului, este cea mai rapidă creștere a numărului deceselor legate de medicamentele sedative din Marea Britanie.

Este vorba despre pregabalină. Serviciul Național de Sănătate Britanic (NHS) menționează că pregabalina este utilizată pentru tratarea epilepsiei, anxietății și durerilor nervoase, precum cele cauzate de diabet sau zona zoster.

Mii de oameni au murit din cauza unui medicament pentru durere

De asemenea, Comisia pentru Medicamente a Asociației Medicale Germane notează că acest medicament este folosit pentru „tratarea durerilor neuropatice, ca terapie adjuvantă pentru crizele epileptice parțiale și tulburările de anxietate generalizată”.

Cu toate acestea, conform unor rapoarte ale presei germane, Comisia pentru Medicamente a Asociației Medicale Germane a avertizat că acest medicament poate provoca o serie de reacții adverse.

Cele principale sunt somnolența și amețelile. În plus, NHS a menționat și alte posibile efecte adverse, cum ar fi durerile de cap, diareea, problemele de erecție, umflarea mâinilor, brațelor, picioarelor și picioarelor, vedere încețoșată, probleme de memorie și schimbări de dispoziție.

Mai mult, Serviciul Național de Sănătate Britanic a subliniat că există „studii epidemiologice, rapoarte și serii de cazuri care evidențiază potențialul de dependență al pregabalinei”.

Persoanele afectate descriu simptomele de sevraj de la pregabalin ca fiind similare cu cele ale morfinei. În România, acest medicament este disponibil doar pe bază de prescripție medicală. Potrivit prospectului, nu este recomandat să fie utilizat singur, ci întotdeauna în combinație cu alte medicamente antiepileptice.

Debbie Lou, o asistentă medicală din Manchester, a relatat ziarului că a fost inițial impresionată de acest medicament: „A avut un efect puternic. Dar după o lună, sentimentul euforic a dispărut și anxietatea a revenit de zece ori mai intensă”. Ea a început să-și mărească doza, ceea ce a dus la amețeli, oboseală și probleme de memorie. Când a uitat să-și ia fiica de la școală, Debbie Lou a decis să renunțe la pregabalin. Însă sevrajul a dus-o la disperare: „Tremuri, nu poți să dormi, să mănânci. Vărsături, diaree, frică. Te simți cu adevărat ca și cum ai muri”, a descris ea.

Între timp, femeia a renunțat la medicament. Cu toate acestea, ea acuză medicul care nu a informat-o despre pericolele tratamentului: „I-am încredințat încrederea mea, iar această încredere a fost distrusă”.

Prospect Pregabalină

Indicatii

Pregabalină Terapia aparţine unui grup de medicamente utilizate pentru a trata epilepsia, durerea neuropată şi tulburarea anxioasă generalizată (TAG) la adulţi.
Durerea neuropată periferică şi centrală:
Pregabalină Terapia este utilizată pentru a trata durerea cronică determinată de leziuni la nivelul nervilor. O mare varietate de boli pot determina durere neuropată, cum sunt diabetul zaharat sau zona zoster.
Senzaţiile de durere pot fi descrise drept căldură, arsură, pulsaţie, junghi, înţepătură, crampe, furnicături, amorţeli, furnicături după amorţeli. Durerea neuropată periferică şi centrală pot fi asociate şi cu modificări de comportament, tulburări ale somnului, oboseală (moleşeală) şi pot avea impact asupra integrităţii fizice şi sociale şi, în plus, asupra calităţii vieţii.

Epilepsie:

Pregabalină Terapia este utilizată pentru tratamentul anumitor forme de epilepsie la adulţi (crize epileptice parţiale, cu sau fără generalizare secundară). Medicul dumneavoastră vă va prescrie
Pregabalină Terapia pentru a vă ajuta în tratarea epilepsiei atunci când tratamentul obişnuit nu mai controlează boala. Trebuie să luați Pregabalină Terapia în asociere cu tratamentul obişnuit.
Pregabalină Terapia nu este destinată pentru a fi folosită singură, ci întotdeauna trebuie utilizată în asociere cu alte medicamente antiepileptice.

Tulburare anxioasă generalizată:

Pregabalină Terapia este utilizată pentru tratamentul tulburării anxioase generalizate (TAG).
Simptomele TAG sunt starea de anxietate prelungită excesiv şi îngrijorarea dificil de controlat. De asemenea, TAG poate cauza nelinişte, surescitare sau nervozitate, stare de oboseală, dificultăţi sau pierderea capacităţii de concentrare a atenţiei, iritabilitate, tensiune musculară sau tulburări de somn.
Aceste manifestări se deosebesc de stresul şi grijile vieţii cotidiene.

Contraindicatii

Nu luaţi Pregabalină Terapia:
– Dacă sunteţi alergic la pregabalină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Precautii:

Înainte să utilizaţi Pregabalină Terapia, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Sarcina, alăptarea și fertilitatea:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Pregabalina nu trebuie administrată în timpul sarcinii sau pe perioada alăptării decât la recomandarea medicului dumneavoastră.
Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să folosească metode contraceptive eficace.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:

Pregabalina poate produce ameţeală, somnolenţă şi scăderea capacităţii de concentrare. Nu trebuie să conduceţi vehicule, să folosiţi utilaje complexe, nici să vă implicaţi în alte activităţi potenţial periculoase fără să ştiţi în ce măsură acest medicament vă afectează capacitatea de a efectua aceste activităţi.

Mod de administrare

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicul va stabili care este doza potrivită pentru dumneavoastră.
Pregabalină Terapia este destinat numai pentru administrare orală.
Durerea neuropată periferică şi centrală, epilepsia sau tulburarea anxioasă generalizată:
– Luaţi numărul de capsule prescris de medicul dumneavoastră.
– Doza, care a fost adaptată pentru dumneavoastră şi în funcţie de afecţiunea de care suferiţi, va fi, în general, cuprinsă între 150 mg şi 600 mg în fiecare zi.
– Medicul vă va spune să luaţi Pregabalină Terapia fie de două, fie de trei ori pe zi. Pentru regimul cu două administrări pe zi, luaţi Pregabalină Terapia o dată dimineaţa şi o dată seara, aproximativ în aceleaşi momente ale zilei. Pentru regimul cu trei administrări pe zi, luaţi
Pregabalină Terapia o dată dimineaţa, o dată după-amiaza şi o dată seara, aproximativ în aceleaşi momente ale zilei.

Compozitie:
– Substanţa activă este pregabalina. Fiecare capsulă conţine pregabalină 75 mg.

pregabalina-terapia-75-mg-56-capsule-terapia-3162

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel