Sari la conținut

Ministerul Sănătății caută soluții pentru transplantul pulmonar. Trei clinici din străinătate, variante de backup pentru Viena

sala de operatie
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Un medic a uitat de etica profesiei sale și a tratat pacienții cu nepăsare

Problema transplantării pacienților români care au nevoie de plămâni noi este departe de a fi rezolvată. În condițiile în care la Spitalul Sfânta Maria abia s-a deblocat procedura de finanțare, iar Clinica AKH Viena când respinge, când acceptă pacienții români, Ministerul Sănătății caută soluții de siguranță.

Potrivit unor informații obținute de Evenimentul zilei, colaborarea cu Clinica AKH Viena ar reprezenta din nou un mare semn de întrebare, culmea!, la mai puțin de o lună de la parafarea ultimei înțelegeri. N-ar fi pentru prima dată când s-ar întâmpla acest lucru, de-a lungul anilor austriecii făcând și desfăcând contractele din varii motive, majoritatea ținând de prestația autorităților române, care ori nu donau organe către Eurotransplant, pentru a asigura „materia primă” chirurgilor de la AKH, ori, pur și simplu, nu respectau anumite clauze din contract.

Ungaria, Cehia, Polonia – soluțiile de avarie

Ce spun sursele noastre? „Colaborarea cu Viena este din nou sub semnul întrebării. De data aceasta, nu din vina românilor, ci din cauza unor disensiuni apărute între șefii Clinicii AKH și cei de la Eurotransplant. Nu le voi detalia aici. Ceea ce ne interesează pe noi este că, în prezent, Ministerul Sănătății caută soluții de backup. Nu poți sta la nesfârșit la mâna celor de la AKH”.

Care sunt soluțiile? Mai precis, care ar fi centrele de rezervă unde ar putea fi transplantați pacienții români? „Se poartă discuții, dar, din câte se știu până acum, neoficial, românii ar urma să fie transplantați la Budapesta, în Ungaria. Chirurgii maghiari își vor face mâna pe pacienții noștri. Apoi, mai sunt luate în calcul două țări: Cehia și Polonia. Una dintre ele va fi rezerva pentru Ungaria”, spun sursele noastre. Continuarea pe EVZ.RO.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel