Sari la conținut

Transplant pulmonar

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Tranplant

Un transplant pulmonar (sau transplant de plămâni) este o procedură chirurgicală prin care un plămân bolnav este îndepărtat și înlocuit cu un plămân sănătos de la un donator. Un transplant pulmonar va fi adesea recomandat în cazul în care o persoană are o boală pulmonară avansată care nu răspunde la alte tratamente și/sau când speranța de viață a unei persoane este probabil mai mică de 2-3 ani. Un transplant pulmonar este luat în considerare pentru cei care suferă de următoarele afecțiuni:

  • Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – aceasta cuprinde bolile pulmonare care interferează cu respirația regulată.
  • Fibroza chistică – o afecțiune ereditară care provoacă dereglarea producției de transpirație și mucus, care se agravează în timp și este fatală.
  • Hipertensiune pulmonară – tensiune arterială crescută în vasele responsabile de fluxul sanguin de la inimă la plămâni.
  • Fibroza pulmonară – cicatrizarea plămânilor

Tipuri de transplant pulmonar

Există trei tipuri de transplant pulmonar:

Transplantul pulmonar unic – un plămân deteriorat de la primitor este înlocuit cu un plămân de la donator. Această operație poate restabili nivelul complet de activitate la primitor, dar poate fi efectuată numai dacă plămânul rămas al primitorului nu se va dovedi dăunător. De exemplu, nu se efectuează atunci când există o infecție în plămânul rămas, deoarece aceasta va afecta în cele din urmă plămânul transplantat. Astfel, această procedură este potrivită pentru mulți pacienți cu emfizem și pentru pacienții cu fibroză pulmonară, dar nu și pentru cei cu infecție, cum ar fi în cazul fibrozei chistice.

Transplantul pulmonar bilateral – aceasta este cea mai comună formă de transplant pulmonar în care ambii plămâni sunt îndepărtați și înlocuiți cu doi plămâni de la donator. Este deosebit de potrivit pentru pacienții cu infecție, cum ar fi fibroza chistică sau cu BPOC. Este, de asemenea, eficient și în cazul celor fără infecție pulmonară. Rezultatele pe termen lung sunt ceva mai bune în cazul acestei proceduri decât în cazul transplantului cu un singur plămân, deoarece transplantul de mai mult țesut pulmonar oferă mai multe rezerve pentru a combate și tolera eventualele probleme ulterioare. În cazurile în care transplantul ambilor plămâni se face pe rând, procedura se numește transplant bilateral secvențial.

Transplantul cord-plămân – aici, inima și ambii plămâni sunt îndepărtați și înlocuiți cu inima și plămânii unui donator. Această operație este cel mai frecvent recomandată pentru cei care suferă de hipertensiune pulmonară severă, dar este o operație complicată și doar un număr finit de donatori au organe adecvate pentru a fi folosite.

Procedura

Înainte de a fi înscriși pe lista de transplant, pacienții sunt testați pentru a se asigura că celelalte organe majore (inclusiv inima, rinichii și ficatul) vor funcționa corespunzător în urma transplantului. Ar putea fi necesare modificări ale stilului de viață, de exemplu, renunțarea la fumat și pierderea în greutate.

O procedură de transplant pulmonar durează în mod normal între 4 și 12 ore, în funcție de complexitatea operației. Se face o incizie în piept și, după ce plămânii afectați sunt îndepărtați, plămânii donați vor fi conectați la căile respiratorii și vasele de sânge corespunzătoare, iar pieptul va fi închis. Operația poate necesita un aparat de bypass cardiac și pulmonar care menține circulația sângelui în timpul operației.

Recuperarea după operație poate dura cel puțin 3 luni.

Emfizemul e o afecțiune pulmonară cronică.
Sursă foto: pixabay

Riscuri

Un transplant de plămâni este un tip de intervenție chirurgicală complexă care implică un risc ridicat de complicații, cum ar fi cele de mai jos:

  • Sângerare
  • Infecție
  • Blocarea vaselor de sânge sau a căilor respiratorii către plămânul(ii) donat(i)
  • Edem pulmonar sever
  • Cheaguri de sânge

Respingerea noului (noilor) plămân(i) – se administrează un imunosupresor pentru a atenua efectele sistemului imunitar, reducând astfel riscul de respingere, dar acest lucru crește în același timp șansele de infecție.

Perspectivele pentru persoanele care au suferit un transplant de plămâni sunt în continuă îmbunătățire. În prezent, Societatea Britanică de Transplant estimează că aproximativ 9 din 10 persoane supraviețuiesc transplantului, iar majoritatea supraviețuiesc cel puțin un an după procedură.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel