sâmbătă, aprilie 1, 2023

Ministerul Sănătăţii a anunţat, după ce Florian Bodog s-a întâlnit cu reprezentanţii pacienţilor, că s-a înfiinţat o structură de urgenţă pentru direcţionarea fiolelor de imunoglobulină identificate, urmând să fie creat un stoc necesar pentru următoarele şase luni.

„La nivelul Ministerului Sănătăţii, s-a înfiinţat o structură de urgenţă, care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară, care necesită tratament imediat. Va fi înfiinţată o linie telefonică specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave, care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de căre Ministerul Sănătăţii.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui chirurg oncolog: aceste 4 simpt...

Potrivit sursei citate, această structură va gestiona şi cantităţile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienţei primare, care vor fi puse pe piaţă de furnizor până la sfârşitul anului.

„Ministerul Sănătăţii intenţionează să realizeze un stoc de imunoglobulină care sa acopere necesarul la nivel naţional pentru o perioadă de 6 luni. În prezent, se lucrează la modificarea cadrului legislativ care să permită introducerea unui nou tip de imunoglobulină pe piaţă, cu administrare intradermică”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, nu a avut nicio reacţie publică în urma situaţiei create de lipsa imunoglobulinei, acesta anunţând luni o conferinţă de presă pentru ziua de marţi, dar care nu a mai avut loc.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicilor: dacă suferi de această bo...

Premierul Mihai Tudose i-a convocat, miercuri, la o întâlnire, pe ministrul Sănătăţii, preşedintele CNAS, şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi producătorii de imunoglobulină, discuţia fiind menită să rezolve criza generată de lipsa acestei substanţe, au declarat surse guvernamentale.

Decizia premierului a venit după ce, sâmbătă, o femeie a murit la Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicului oncolog asupra acestui ali...

Ministrul Sănătăţii anunţa, luni, că 2.200 flacoane de Pentaglobin au fost trimise în ţară, precizând că problemele privind imunoglobulina au apărut anul trecut, când ministerul era condus de Vlad Voiculescu, numindu-l pe acesta „ministrul Facebook”.

„În această noapte, la ora 04.00, după ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unităţile spitaliceşti din ţară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) şi 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantităţi ce vor acoperi nevoile pacienţilor din România. Până când vor sosi, spitalele care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unităţile medicale din ţară, unde am identificat existenţa a 1.700 de fiole de imunoglobulină”, a scris Florian Bodog, luni, pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai interesa: Suferă de o boala cruntă, care l-ar putea omorî în...

Sâmbătă, Vlad Voiculescu a anunţat că o femeie de 69 de ani a murit la spitalul din Alba Iulia, din cauza lipsei de imunoglobuline, precizând că ministerul ştia despre cazul aceste femei.

„Doamna Maria M., 69 de ani, a decedat în această dimineaţă la spitalul din Alba-Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină. Astăzi, în România, ţara cu a treia cea mai mare creştere economică de pe glob şi cea mai mare din Europa. Nu este singurul caz care era în stare gravă, iar Ministerul ştia atât despre problemă în general, cât şi despre toate aceste cazuri, inclusiv al doamnei Maria M., în mod specific”, a scris Vlad Voiculescu.

Te-ar mai interesa: Alimente pe care nu ar trebuie să le încălzești în...

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private