joi, august 5, 2021

Ministerului Sănătății: Proiect de înființare a Comitetului naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale.

A fost finalizat proiectul de hotărâre pentru înființarea

Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (CNPLIAAM). Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, în cadrul acestui proiect va fi aprobată Strategia națională de prevenire și limitare a efectelor infecțiilor asociate asistenței medicale.

Precizările MS vin după ce ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Sănătății, cu reprezentanții comunității Declic, cu care a discutat despre măsurile pe care instituția le implementează pentru limitarea infecțiilor intraspitalicești.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi stând în picioare

Ministerului Sănătății: Proiect de înființare

a Comitetului naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale

Potrivit aceleiași surse, totodată, se lucrează la finalizarea normelor de aplicare a Legii nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din centrele rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România.

„Obiectivele principale vizează îmbunătățirea substanțială a metodologiei de supraveghere și raportare a infecțiilor nosocomiale, crearea de structuri în cadrul spitalelor pluri-disciplinare

care să permită izolarea și tratarea atât a infecției nosocomiale, cât și a patologiei de bază în condiții de siguranță pentru ceilalți pacienți și evitându-se răspândirea germenilor multi-rezistenți la antibiotice în alte unități sanitare în urma transferului, precum și reglementarea la nivel național a accesului restricționat al aparținătorilor la pacienții cu infecții cu gemeni multi-rezistenți”, se arată în același comunicat.

La întâlnire au participat și secretarul de stat Monica Althamer și directorul general al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică din

Ministerul Sănătății, Magdalena Ciobanu.

Declic: „Cât o mai lungiți cu nosocomialele?”

Ministrul Sănătății a primit de la reprezentanţii Comunităţii Declic o petiţie semnată de aproape 20.000 de persoane, prin care se solicită implementarea unui mecanism de raportare zilnică a infecţiilor nosocomiale.

Cât o mai lungiți cu nosocomialele

Iniţiatorii petiţiei au organizat şi un protest în faţa Ministerului Sănătăţii. Două persoane, urcate pe picioroange, purtând halate albe imprimate cu bacterii, au ţinut sub ferestrele instituţiei un banner cu mesajul „Cât o mai lungiţi cu nosocomialele?”.

„Am vorbit deja cu doi

acrobați, care vor ajuta ca mesajul nostru să fie cât mai vizibil în clădirea instituției. Ei vor avea pe haine multe bacterii imprimate, simbolizând invazia acestora. Vor plimba bannerul „Cât o mai lungiți cu nosocomialele?” prin fața geamurilor clădirii, până ce nu va mai exista angajat al Ministerului Sănătății care să nu-l vadă.

Membrii Declic participanți vor citi la portavoce petiția și vor împânzi zona cu stickere, precum cele din colajul de mai jos. Așa cum spitalele sunt cotropite de bacterii, așa va părea și clădirea în care sunt oamenii pe care îi plătim să oprească această invazie”, se arată într-un comunicat Declic.

 

Ultimele stiri

Parteneri