Sari la conținut

Ministrul Educației, despre testele de salivă: „Le putem asemăna cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor”

Test covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Limba COVID, simptomul care indică infecția cu coronavirus

Ministrul Educației, despre testele de salivă: „Le putem asemăna cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor”.

Una dintre cele mai mari îngrijorări, în cazul testării elevilor, este cine va verifica dacă testele sunt sau nu bine făcute?

În unele școli testarea se face în clasă,  dar cele mai multe școli au decis ca elevii să se testeze acasă. În acest caz, adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect.

Ministrul Educației, despre testele de salivă: „Le putem asemăna cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor”

Testarea se bazează pe buna-credință a părinților. În acest sens, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că testarea pe bază de salivă a elevilor nu este un act medical, comparând acest act cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor.

„Marea majoritate a părinților au utilizat aceste teste. Am văzut că se cer doar testele pozitive sau toate. Mă interesează să știu că părinții raportează atunci când este un caz pozitiv, o suspiciune descoperită din timp și apoi confirmată poate genera un tratament că acești copii să nu dezvolte boli grave”, a declarat minsitrul Educației, potrivit Digi 24.

Ministrul a subliniat că are încredere în părinți și a subliniat că „nu va milita pentru măsuri care sunt specifice unui sistem dictatorial”.

Sorin Cîmpeanu a explicat că întregul proces trebuie credit cu încredere, ținând cont că testarea pe bază de salivă nu se raportează la Coronaform. Astfel, nu se pune problema sancțiunilor.

„Testarea pe baza de salivă nu se raportează în Coronaforms, nu este un act medical, poate fi administrat și de persoane fără competențe medicale.

Testul se poate asemăna și cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea unui test de sarcina făcut de o persoană sau cu tăierea unghiilor.

Aș vrea să înțelegem toți, prevenția și încrederea nu pot fi înlocuite. Cei mai mulți părinți sunt responsabili, din ce în ce mai mulți părinți înțeleg că acest virus există”.

Unii părinți vând pe Internet testele primite de la școală

Cu toate acestea, tocmai pentru că testarea nu e obligatorie, unii părinți au ales să nu o facă. Mai mult, pe internet, au început să fie deja comercializate aceste kituri cu teste pe baza de salivă.

Eugen Ilea, președinte pentru București al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, a declarat că, în opinia lui procedura nu va avea rezultatul scontat.

„Autoritățile nu au gândit această activitate de testare în unitățile școlare cum o fac celelalte state. Nemulțumirea noastră este dată de faptul că în familie nu ajunge pachetul nedesigilat, astfel că aceste teste ar putea fi compromise atunci când sunt manipulate de mai multe mâini.

Plus că avem aceste teste doar pentru săptămâna aceasta”, a declarat acesta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel