Sari la conținut

Ministrul Sănătății anunță măsuri împotriva medicilor care refuză să se vaccineze. „Totul va fi pe cheltuială proprie”

Ministrul Sănătății anunță măsuri împotriva medicilor care refuză să se vaccineze. „Totul va fi pe cheltuială proprie”.

După ce sâmbătă, 19 iunie, ministrul Sănătății a vizitat sâmbătă un cabinet unde se face vaccinarea în localitatea Porumbacu de Jos (judeţul Sibiu), a susținut o conferință de presă. Ioana Mihăilă a anunțat că Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale urmează să fie modificat, spre binele pacientului.

„Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi.

Și are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc. Adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății, măsuri împotriva medicilor care refuză să se vaccineze. „Totul va fi pe cheltuială proprie”

La întrebarea „Vor fi obligați cei care lucrează în spital cu pacientul Covid? Da sau nu?”, ministrul Sănătății a evitat să dea un răspuns clar, dar a subliniat faptul că, „probabil”, personalul medical care va refuza să se vaccineze anti-covid va fi obligat să se testeze periodic pe cheltuială proprie.

„Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze. Dorinţa noastră este să informăm şi să facilităm activitatea celor care sunt vaccinaţi. Dacă personalul medical -la nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală- nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii.

Aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a explicat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a mai spus că la întâlnirea cu medicii de familie din Sibiu a avut discuții despre vaccinare și PNRR, dar nu despre vaccinarea personalului medical.

„Cu medicii de familie am avut dicuții legate de vaccinare și de Planul Național de Redresare și de Reziliență, precum și de alte măsuri care pe termen scurt, mediu și lung vizează activitatea lor. Nu am avut discuții legate de vaccinarea lor”, a mai precizat Ioana Mihăilă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel