Sari la conținut

Ministrul Sănătății: avem doar două centre pentru copiii dependenți de droguri. „Vrem să dezvoltăm o rețea regională”

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în cursul acestei zile că se lucrează la un proiect pe tema problemei consumului de droguri ce afectează sănătatea copiilor și a adolescenților.

Potrivit interviului acordat la Digi24, proiectul propune dezvoltarea unei rețele regionale, astfel ca în fiecare regiune să existe centre pentru adolescenții care consumă droguri. În prezent, în România sunt doar două astfel de centre.

Centre regionale pentru combaterea dependenței de droguri

„Problema consumului de droguri afectează și adulții, dar sensibilitatea publică e mult mai mare dacă vorbim de copii, iar soluțiile trebuie să facă parte dintr-un pachet.

Testarea fără nicio altă măsură ulterioară nu are niciun impact, rămâne doar o temă de dezbatere. Lucrăm la un proiect pe care să îl prezentăm în Guvern, cu persoane specializate, dincolo de posibilitatea testării, care trebuie urmată de mai multe măsuri.

Citeste si:

Una dintre măsuri e legată de consilierea psihologică de către o persoană specializată, iar beneficiari să fie copilul, familia sau și copilul și familia împreună.

Apoi, e nevoie de centre în care putem să tratăm faza acută a intoxicației cu droguri.

Tratamentul de durată al adicției sunt situației în care lucrurile necesită luni sau chiar ani.

În prezent avem 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicției, pentru copii sunt două.

Vrem să dezvoltăm o rețea regională astfel ca în fiecare regiune să fie un astfel de centru pentru copii. De foarte multe ori părinții au reticență față de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie și nu trebuie să fie așa.

Sunt și centre private, o să îi invităm pe toți la discuții, pentru ca bunele lor practici să le implementăm și în sectorul public. Trebuie centre pe termen lung”, a declarat Rafila.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministrul a spus că speră ca un plan concret să fie gata „în câteva săptămâni.”

El a subliniat că este important ca aceste centre să fie scoase din sfera spitalelor de psihiatrie „ca să nu existe riscul de stigmatizare a celor care accesează aceste servicii.”

De asemenea, ministrul a susținut că este nevoia să se introducă „cât mai repede” educația pentru sănătate, cu „modele despre explicarea riscului asociat consumului de alcool, tutun, droguri.”

Luni, președintele Klaus Iohannis a anunțat, la deschiderea noului an școlar, că subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor o să fie discutat în CSAT.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.