duminică, aprilie 11, 2021

Minore obligate să se căsătorească din cauza pandemiei de coronavirus. Un nou raport al Unicef lansat luni sugerează că milioane de fete minore sunt expuse riscului de a fi obligate să se căsătorească în

întreaga lume din cauza pandemiei de coronavirus, conform BBC.

„Familia mea mi-a spus că nu ar trebui să spun nu unei astfel de oferte, întrucât băiatul care dorea să se căsătorească cu mine provine dintr-o familie bogată”, a declarat Abeba, în vârstă de 14 ani, pentru BBC.

Cu doar câteva luni în urmă, ea a fost supusă unei mari presiuni din partea mamei și a fraților să accepte un pretendent, să se căsătorească și să ajute la relaxarea tensiunilor financiare ale familiei în timpul pandemiei Covid-19.

Abeba vrea să devină medic, dar în orașul ei natal din South Gondar, în Etiopia, educația sa viitoare

este incertă.

Rabi, în vârstă de 16 ani, urmează încă școala secundară din Gusau, Nigeria, dar patru dintre prietenii ei apropiați au fost căsătoriți în timpul pandemiei, iar mama ei crede că ar trebui să urmeze exemplul.

“Doi dintre vecinii noștri se vor căsători săptămâna aceasta, Insha’Allah. Nu am știut niciodată că îmi va veni rândul atât de curând”, a spus Rabi.

Și aceste perspective ale unei căsătorii minore sunt departe de a fi neobișnuite. În următorul deceniu, încă 10 milioane de fete vor fi expuse riscului de a deveni mirese în urma pandemiei de Covid,

arată un nou raport al Unicef.

Potrivit estimărilor Unicef, chiar înainte de apariția pandemiei s-a prezis că 100 de milioane de copii ar fi fost forțați să se căsătorească în următorii 10 ani. Dar acum această cifră este și mai mare, cu o creștere proiectată de 10%.

Închiderea globală a școlilor, recesiunea economică și întreruperea serviciilor de sprijin pentru familii și copii au făcut ca fetele să devină soții înainte de maturitate legală până în 2030, se arată în raport.

“Aceste cifre ne spun că lumea devine un loc mai dificil pentru fete”, a declarat pentru BBC, Nankali

Maksud, consilier principal pentru prevenirea practicilor dăunătoare la Unicef.

Abeba a spus că a reușit să iasă din căsnicia ei aranjată pentru că și-a convins tatăl de nedreptatea situației. “Mama și frații mei mă tot împingeau să mă căsătoresc. În sfârșit, au cedat când familia mea a primit consiliere și oficialii i-au convins să se răzgândească”.

Dar pentru Rabi amenințarea este încă prezentă. Locuiește într-o zonă agricolă din Damba, în nordul Nigeriei, unde o tânără se căsătorește de îndată ce are un pretendent. „Pentru mine totul a început în izolare, când frații mei mai

mici se jucau și am decis să mă alătur lor”, a spus fata de 16 ani.

Atunci, mama lui fetei s-a enervat și i-a reproșat că pierde timpul la școală. Mama ei i-a spus: „Până acum, toate fetele din clasă s-au măritat. Îi voi cere lui Shafi’u (pretendentul lui Rabi) să-și trimită părinții să-ți ceară oficial mâna”.

Din 2011, proporția fetelor căsătorite înainte de vârsta majoratului a scăzut cu 15%, dar acum acest progres este amenințat din cauza pandemiei.

„Înregistram un progres la nivel global în privința aceasta, mergeam în direcția corectă. Dar Covid ne-a scos din acest trend. Viața adolescentelor la nivel global s-a înrăutățit”, a declarat Nankali Maksud.

 

Ultimele stiri

Parteneri