Categories: Ştiri sănătate

Misterul infecţiilor nosocomiale din spitale, descifrat de specialişti

Un nou studiu demontează ideea că infecțiile nosocomiale provin de la bacteriile din spitale, atribuindu-le în schimb bacteriilor inofensive preexistente la pacienți.

În mod tradițional s-a crezut că infecțiile asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din azile sunt cauzate de superbacteriile la care la care sunt expuşi pacienții.

Datele genetice ale bacteriilor care cauzează aceste infecții rezistente, de exemplu cele cu bacteria E. coli – spun o altă poveste: Majoritatea infecțiilor asociate asistenței medicale ar fi cauzate de bacterii inofensive pe care pacienții le aveau deja pe corp înainte de a intra în spital.

Cercetările care compară bacteriile din microbiom – cele care ne colonizează nasul, pielea și alte zone ale corpului – cu bacteriile care cauzează pneumonie, diaree, infecții ale fluxului sanguin și infecții zonei/regiunii intervenției chirurgicale arată că bacteriile care trăiesc în mod inofensiv pe propriul nostru corp atunci când suntem sănătoși sunt cel mai adesea responsabile pentru aceste infecții grave atunci când suntem bolnavi.

Sursă foto: Getty Images

O cercetare publicată în revista Science Translational Medicine şi citată de 360medical.ro se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care susțin această idee.

Microbii, aduşi de pacienţi în spital?

Dintre diferitele tipuri de infecții asociate asistenței medicale, infecțiile de la nivelul locului intervenției chirurgicale se disting ca fiind deosebit de problematice. Astfel, autorii studiului demonstrează că multe infecții ale zonei intervenției chirurgicale după o operație la nivelul coloanei vertebrale sunt cauzate de microbi care se află deja pe pielea pacientului.

De asemenea, infecțiile de la nivelul locului intervenției chirurgicale reprezintă o cauză semnificativă de readmitere în spital și de deces după o intervenție chirurgicală.

Medicii și specialiștii cercetători de la Centrul medical american Harborview al Universității Washington (WU) din Seattle (spitalul care ar sta la baza inspirației scenariștilor pentru serialul de succes Anatomia lui Grey) au văzut că deși spitalele fac eforturi extraordinare pentru a preveni aceste infecții, prin sterilizarea întregului echipament chirurgical, utilizarea luminii ultraviolete pentru a curăța sala de operație, respectarea unor protocoale stricte pentru ținuta chirurgicală și monitorizarea fluxului de aer din sala de operație, infecțiile de la nivelul zonei chirurgicale apar în urma a aproximativ 1 din 30 de proceduri, de obicei fără nicio explicație.

În timp ce ratele multor alte complicații medicale au înregistrat îmbunătățiri constante de-a lungul timpului, datele Agenției americane pentru Cercetare și Calitate în domeniul Sănătății și ale Centrelor americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că problema infecțiilor care apar la nivelul locului intervenției chirurgicale nu se ameliorează.

Risc de creștere globală a rezistenței la antibiotice

De fapt, întrucât administrarea de antibiotice în timpul intervenției chirurgicale este o practică pentru prevenirea infecțiilor, se preconizează că o creștere globală a rezistenței la antibiotice va duce la creșterea ratelor de infecție în urma intervențiilor chirurgicale.

Studiile anterioare privind infecțiile de la nivelul locului intervenției chirurgicale s-au limitat la o singură specie de bacterii și au folosit metode mai vechi de analiză genetică. Însă noile tehnologii au permis studierea tuturor tipuri de bacterii și testarea simultană a genele acestora care le conferă rezistență la antibiotice.

Protocoalele actuale de prevenire a infecțiilor, cum ar fi antibioticele sau antisepticele topice, urmează un model unic, dar personalizarea ar putea să le facă mai eficiente. În viitor, medicii ar putea folosi informații despre microbiomul pacientului pentru a selecta antimicrobiene mai bine țintite.

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

4 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

5 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

5 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

6 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

6 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului