Sari la conținut

O nouă specie de bacterii rezistente, descoperită în spitalele din Irlanda

Spital
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O echipă de specialiști din Irlanda a descoperit o nouă specie de bacterii rezistente la antibiotice. Oamenii de știință au identificat o nouă specie bacteriană rezistentă la antibiotice (RAM), capabilă să colonizeze pacienții într-un mediu spitalicesc.

Bacteriile au fost izolate de la un pacient internat într-unul dintre saloanele spitalului. „Am identificat un nou tip de bacterie rezistentă la antibiotice. Strategia noastră de cercetare pune accentul pe clarificarea problemelor din lumea reală și caută soluții”, a declarat într-un comunicat al universității, profesorul Colum Dunne, director de cercetare la facultatea de medicină a UL.

Prof. Dunne a explicat că bacteria nu a putut fi identificată cu ajutorul abordărilor de diagnosticare utilizate în mod obișnuit în laboratoarele spitalelor. El a spus că echipa de cercetare a folosit, în schimb, date dintr-un studiu pe scară largă al sistemului de ape uzate al spitalului.

Bacteria face parte din familia Pseudocitrobacter

Prin secvențierea genomului noului izolat au confirmat că bacteria este prezentă în sistemul spitalului, iar pacientul a fost colonizat cu bacteria după ce a fost internat în spital.

Infecție periculoasă la copii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Familia de bacterii, numită Pseudocitrobacter, a fost clasificată doar recent și am descoperit că izolatul nostru este o nouă adăugire la această familie, nefiind raportată în altă parte și nefiind niciodată izolată dintr-o probă umană”, a adăugat prof. Dunne, potrivit Euroaktiv. Ei au numit bacteria: Pseudocitrobacter limerickensis.

Noul studiu, a fost publicat recent în Journal of Hospital Infection; acesta detaliază o analiză genomică și microbiologică la scară largă, care a constatat că noua specie este rezistentă la multe antibiotice utilizate în mod obișnuit, inclusiv la unele care sunt rezervate bacteriilor rezistente.

Riscuri globale, potrivit avertismentelor OMS

La nivel mondial, datele OMS indică faptul că aproximativ 70% din cazurile de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice au fost infecții asociate asistenței medicale (nosocomiale).

O creștere continuă a rezistenței ar duce la un număr estimat de 10 milioane de decese la nivel global în fiecare an, reducând cu 2% până la 3,5% produsul intern brut global. Până în 2050, economia mondială s-ar putea confrunta cu un cost de până la 100 de trilioane de dolari.

Un studiu realizat de OCDE, pentru Comisia Europeană, avertizează că rezistența antimicrobiană costă țările UE/SEE (Spațiul Economic European) aproximativ 11,7 miliarde de euro pe an, potrivit 360medical.ro.

În acest context studiul Universității din Limerick are o importanța sporită, ținând cont de declarația OMS potrivit căreia RAM este una dintre cele mai importante 10 amenințări globale la adresa sănătății publice cu care se confruntă omenirea.

În iulie 2022, Comisia și statele membre au identificat, de asemenea, RAM ca fiind una dintre cele trei amenințări prioritare pentru sănătate din Europa.

Reforma legislației farmaceutice a UE

Comisia Europeană a raportat că, deși utilizarea globală pe termen lung a antibioticelor a scăzut în întreaga UE/SEE între 2019 și 2022, consumul a crescut din nou în 2022, deoarece mulți europeni și-au reluat modul de viață de dinaintea pandemiei de Covid-19.

În acest context, negocierile în curs de desfășurare care modelează noua legislație farmaceutică generală a Uniunii Europene includ o analiză substanțială a RAM.

EFPIA, organismul de comerț farmaceutic, a declarat că este „încurajată de dezbaterile constructive din cadrul Parlamentului European cu privire la cele mai eficiente mijloace de stimulare a cercetării și dezvoltării de noi antimicrobiene“.

În ceea ce privește reducerea poverii și a costurilor RAM, EFPIA a declarat că voucherele de exclusivitate transferabile (TEV) ar putea juca un rol cheie, prin dezvoltarea de noi antimicrobiene.

La începutul anului trecut, Comisia Europeană a făcut publică propunerea sa de revizuire a normelor privind produsele farmaceutice în UE. În prezent, acestea sunt în curs de modificare și negociere atât de către statele membre europene în cadrul Consiliului, cât și de către Parlamentul European.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel