Sari la conținut

MIT SAU ADEVĂR. Ajută sau nu ciupercile în tratarea cancerului? Ce influenţă au asupra tumorilor?

Ciupercile, beneficii pentru sănătate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce sa mancam ciuperci zilnic

Antioxidanții din ciuperci ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi care pot provoca afecțiuni precum boli de inimă și cancer. De asemenea, contribuie la protecția împotriva deteriorării cauzate de îmbătrânire și la consolidarea sistemului imunitar.

Un nou studiu realizat la Universitatea Pennsylvania și publicat în jurnalul Advances in Nutrition confirmă această ipoteză medicală, susţinând că un consum mai mare de ciuperci este asociat cu un risc mai scăzut de cancer. Medicii spun că substanțele naturale din ciuperci pot exercita efecte antioxidante şi antiinflamatorii.

Studiile efectuate pe animale sau în eprubete arată că ciupercile pot stimula activitatea celulelor imune, a macrofagelor și a radicalilor liberi care pot opri creșterea și răspândirea celulelor tumorale și pot provoca neutralizarea celulelor tumorale existente. Se crede că diferite polizaharide din ciuperci, inclusiv beta-glucanii, exercită aceste proprietăți de combatere a cancerului.

Beneficiile consumului de ciuperci includ si capacitatea acestora de a inhiba virusii si de a reduce severitatea bolii la cei deja bolnavi. De exemplu, anumite tipuri de ciuperci au capacitatea dovedita de a mari productia de limfocite B si T, care sunt celulele imunitare cele mai importante care controleaza reactia corpului la patogeni (bacterii nocive), virusi, toxine si alte substante care ne pot face vulnerabili la boli.

În prezent, există peste 200 de specii de ciuperci în medicina chineză, dintre care 25% s-au dovedit a fi eficiente în combaterea tumorilor canceroase.

Conform revistei medicale 3 Biotech, compuşii anti-cancer din ciuperci joacă un rol crucial în inducerea speciilor de oxigen reactiv, inhibitor de kinază mitotică, antimitotică, inhibitor de angio geneză şi declanşează apoptoza şi menţine sub control multiplicarea cancerului.

Ciupercile pleurotus scad riscul de cancer mamar

Chiar dacă ciupercile shiitake, maitake și pleurotus au cantități mai mari din aminoacidul ergotioneină decât ciupercile albe, cremini și portabello, cercetătorii au descoperit că persoanele care au încorporat orice varietate de ciuperci în dietele lor zilnice au avut un risc mai mic de cancer.

Potrivit descoperirilor, citate de doc.ro, persoanele care au consumat 18 grame de ciuperci zilnic au avut un risc de cancer cu 45% mai mic comparativ cu cele care nu au consumat deloc ciuperci.

Astfel, s-a constatat că ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de ergotioneină, care este antioxidant unic și puternic și protector celular. În acest context, reaprovizionarea organismului cu antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și la scăderea riscului de cancer.

Când au fost examinate anumite tipuri de cancer, cercetătorii au remarcat cele mai puternice asocieri pentru cancerul de sân: persoanele care au consumat în mod regulat ciuperci au avut un risc semnificativ mai mic de cancer mamar. Cercetătorii au explicat că acest lucru s-ar putea datora faptului că majoritatea studiilor nu au inclus alte forme de cancer.

În continuare, această cercetare ar putea fi utilă pentru explorarea mai amănunțită a efectelor protectoare pe care le au ciupercile și pentru a ajuta la stabilirea unor planuri alimentare mai sănătoase care să prevină cancerul.

O cană de ciuperci crude conţine:

  • 21 calorii
  • 3 grame proteine
  • Sub 1 gram grasimi
  • 1 gram fibre
  • 2 grame zahar
  • 2 grame carbohidrati
  • 4 miligrame vitamina B2 riboflavina(23 % DZR)
  • 5 miligrame vitamina B3 niacina(17 % DZR)
  • 4 miligrame vitamina B5 acid pantotenic (14 % DZR)
  • 3 miligrame cupru(13 %)
  • 9 miligrame seleniu(13 % DZR)
  • 305 miligrame potasiu(9 % DZR)
  • 83 miligrame fosfor(8 % DZR)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel