Sari la conținut

Mitul metabolismului rapid: Iată ce te împiedică să  ajungi la silueta cu care te simti cel mai bine

drenajul limfatic
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
totul despre drenajul limfatic

Mitul metabolismului rapid: Iată ce îi împiedică pe oameni să  ajungi la silueta cu care se simti cel mai bine.

Cei mai mulți dintre noi avem un prieten care poate mânca tot ce vrea, oricând vrea, și totuși rămâne cumva slab. Ei pot spune că au fost binecuvântați cu un metabolism rapid, dar este într-adevăr așa?

Metabolismul transformă mâncarea și băutura în energia

Metabolismul este procesul prin care trupul nostru transformă mâncarea și băutura în energia de care avem nevoie pentru viață. Adesea, oamenii de știință vorbesc despre metabolism în contextul consumului de energie al organismului pe parcursul unei zile, care se numește rată metabolică.

Cu cât este mai multă energie consumată, cu atât rata metabolică este mai mare. Rezultă, așadar, că persoanele cu metabolism rapid sunt cele care consumă multă energie într-o singură zi.

Cea mai mare parte a energiei pe care o obținem din alimente este folosită de organism doar pentru a ne menține în viață. Viața este costisitoare: avem nevoie de energie pentru a ne menține căldura iarna, pentru a lupta împotriva agenților patogeni invadatori, pentru a pompa sângele prin artere și pentru a inspira și expira.

Cerințele energetice ale acestor sarcini fundamentale sunt adesea denumite rata metabolică bazală (BMR), iar BMR reprezintă între 60 și 80 % din cheltuielile noastre energetice totale într-o anumită zi.

Pentru cei mai mulți dintre noi, activitatea fizică reprezintă între 15 și 30 % din cheltuielile noastre zilnice de energie. Un mic procent de energie este alocat pentru recoltarea de energie propriu-zisă, alimentând sistemul nostru digestiv.

Una dintre cele mai mari componente ale BMR este cererea de energie a celulelor musculare. Comparativ cu alte tipuri de celule, mușchii sunt mult mai activi, având nevoie de energie pentru a se contracta și relaxa și pentru a se repara împotriva uzurii zilnice. Cu cât o persoană are mai mulți mușchi, cu atât mai mare este BMR-ul său.

Acest lucru ne aduce înapoi la prietenul nostru slab care poate mânca tot ce-i poftește inima: în general, acesta va avea mai puțină masă musculară și, prin urmare, BMR-ul său va fi mai mic, ceea ce îi conferă un metabolism mai lent.

Persoanele care cântăresc mai mult vor avea mai multe celule de toate tipurile, inclusiv celule musculare, ceea ce face ca cererea zilnică de energie a corpului lor să fie mai mare și le oferă o rată metabolică mai mare, sau un metabolism rapid.

metabolismul poate fi gresit
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dar greutatea în sine nu este un indicator fiabil pentru o rată metabolică, deoarece două persoane care cântăresc la fel pot avea o masă musculară foarte diferită. Aspectul fizic nu este un indicator mai bun – există unele persoane vizibil slabe care vor avea mai multă masă musculară și foarte puțină grăsime corporală, cum ar fi medaliații olimpici și dansatorii profesioniști, și, prin urmare, au un BMR mai mare în general.

Deci, de ce este prietenul nostru atât de slab? Ar putea fi moștenit – genetica are un impact mic asupra BMR – sau ar putea avea un stil de viață activ. O dietă dezechilibrată ar putea contribui la pierderea lor în greutate sau poate că mănâncă mai puțin atunci când sunt departe de compania dumneavoastră, potrivit sciencefocus.com.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel