Sari la conținut

6 mituri despre îngrijirea dinților în care nu trebuie să mai crezi

Din cuprinsul articolului

Îngrijirea dinților – mituri. Pe măsură ce oamenii au înțeles importanța unei danturi frumoase și bine îngrijite atât pentru starea generală de sănătate, dar și pentru succesul în societate, obținerea și păstrarea unui zâmbet frumos a devenit o prioritate pentru mulți dintre noi.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că în acest fel au apărut, însă, și diverse mituri, care ajung de multe ori să facă mai mult rău decât bine dinților noștri.

1.Frecarea dinților cu sare curăță bine dinții

Această procedură este, în fapt, dăunătoare deoarece granulele de sare sunt foarte abrazive, astfel încât zgârie sau tocesc dinții și irită gingia. “Pe lângă faptul că efectul obținut nu este cel dorit, acest obicei este riscant și pentru sănătate: o parte din sarea folosită la periaj se poate ingera, iar excesul de sare este cunoscut ca având efecte negative asupra organismului”, explică doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Îngrijirea dinților – mituri

2.Bicarbonatul curăță bine dinții

Convingerea că frecarea dinților cu bicarbonat este o alternativă bună la spălarea cu pasta de dinți este, din păcate, extrem de larg răspândită. “Deși bicarbonatul are efect de neutralizare a acizilor, acesta este totodată și abraziv, nefiind recomandată utilizarea lui în formă pură. Există paste de dinți care conțin bicarbonat de sodiu, dar de granulație foarte mică, alături de extracte de plante, care sunt mult mai indicate pentru îngrijirea dinților”, recomandă specialistul ortodont.

3.Ața dentară este indicată doar adulților

Ața dentară este indicată și pentru curățarea spațiilor interdentare ale dinților de lapte, pentru că smalțul copiilor este foarte sensibil la carie și pe aceste zone apar cel mai frecvent carii. În plus, pentru a fi mai ușor de folosit de către cei mici, ața dentară pentru copii are un suport special de plastic (ca o praștie), care să o facă mai ușor de folosit.

4.Ața dentară produce spații între dinți

Dacă ața dentară este foarte groasă și este împinsă cu putere între dinți, într-adevăr aceasta poate în timp să lărgească ușor spațiul interdentar.

“Rolul aței dentare este de îndepărtare a resturilor rămase în jurul dinților și gingiilor, pentru a elimina bacteriile dăunătoare și a menține dinții sănătoși. Atunci când începem să o folosim putem experimenta sângerarea gingiilor, însă după o perioadă scurtă această problemă va dispărea de la sine. Așadar, folosită cu grijă, fără presiune mare și într-o variantă mai subțire, vom beneficia doar de efectele pozitive ale folosirii ei”, asigură doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

5.Periuța dentară cu peri duri curăță mai bine dinții

Este adevărat că o periuță dentară cu peri duri poate curăța mai bine dinții, însă în același timp există riscul de a răni gingia, care se retrage cu timpul și produce sensibilitate dentinară, mai ales dacă este apăsată cu presiune mare, așa cum se întâmplă cu majoritatea bărbaților.

6.Periuța cu peri moi este ceea mai indicată pentru dinți

Acest tip de periuță este folosită de persoanele care au probleme parodontale, însă, din păcate, nu curăță eficient placa bacteriană foarte aderentă, iar bacteriile rămase pot agrava afecțiunea parodontală. “Folosită cu mișcările și presiunea corecte, periuța dentară cu peri de duritate medie va curăța foarte bine dinții, fiind cea mai recomandată. Nu în ultimul rând, este foarte important ca aceasta să fie înlocuită la fiecare trei – patru luni sau chiar mai devreme, dacă perii sunt uzați, deoarece o periuță de dinți uzată nu va curăța eficient dinții”, explică doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Așadar, dacă anumite sfaturi de îngrijire a dinților nu par foarte de încredere, este indicată consultarea părerii unui medic stomatolog înainte de a le urma. În felul acesta ne vom asigura un zâmbet frumos dar, mai ales, sănătos, evitând efectele negative care pot veni odată cu adoptarea unor măsuri incorecte de îngrijire a danturii.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel