marți, august 16, 2022

Dezvoltarea armonioasă a copiilor depinde de un stil de viață sănătos și echilibrat. Acesta include alimentația, odihna și exercițile fizice. Anumite obiceiuri, mult prea populare, pot afecta sănătatea copiilor în mod semnificativ. Iată în ce mituri nu trebuie să crezi niciodată despre dezvoltarea copiilor.

Miturile despre sănătate sunt foarte periculoase. Acestea pot pune în pericol sănătatea generală și, de asemenea, pot afecta organismul pe termen lung.

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: SEMNE la nivelul picioare...

Acestea nu sunt străine nici în cazul copiilor. Cu siguranță, am auzit că anumite obiceiuri garantează o bună creștere a copiilor. Totuși, dacă tocmai aceste obiceiuri populare sunt cele care, de fapt, dăunează? Iată în ce să nu crezi niciodată!

Mituri despre dezvoltarea copiilor

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva mituri despre sănătatea și dezvoltarea copiilor.

„Mituri, legende și alte bazaconii legate de sănătatea copiilor

E plină lumea de mituri și sfaturi fără noimă care sunt promovate prin toate spațiile posibile. Când vorbim despre creșterea și sănătatea copiilor, lucrurile sunt deosebit de importante și trebuie să discernem clar între recomandările ancorate în știință și bun simț, respectiv cele nocive, desprinse direct din insula pseudoștiințelor.
1. Să mănânci tot din farfurie!
Am crescut cu această îndrumare din partea părinților sau bunicilor care ne spuneau că trebuie să golim farfuria, în majoritatea cazurilor umplută cu vârf, pentru că așa e sănătos. În realitate, doza e regină în alimentație și porția aranjată în spiritul moderației nu trebuie să depășească scobitura internă a farfuriei. Plus că fiecare copil va mânca până la sațietate, atât cât poate, nu obligat să termine o cantitate bătută-n cuie.
2. Să-i dăm copilului un siropel pentru imunitate!
Suntem bombardați de reclame cu tot felul de produse care întăresc imunitatea, de la siropuri la suplimente. În realitate, imunitatea este o reflecție a alimentației, mișcării fizice, odihnei corespunzătoare, interacțiunii sănătoase cu ceilalți oameni și cu mediul înconjurător. Copilul se poate murdări, se poate lovi. Așa își câștigă imunitatea, nu prin hiperprotecție. La capitolul imunitate dobândită, vaccinurile recomandate de medici se vor face conform calendarului stabilit. Siropurile și suplimentele nu au cum să funcționeze.

3. Trebuie să-i dăm vitamina D!

S-a iscat o nebunie cu vitamina D și părinții trebuie să știe că există deja un program de suplimentare până la vârsta de 18 luni, dar oricum suplimentarea se face la categoriile de risc și pe baza unei analize speciale care determină nivelul din sânge de vitamină. Nu orice copil va primi vitamina D! Atenție, supradozajul poate ridica serioase probleme de sănătate și e recomandat, firește, un consult la medic înainte de orice decizie.
4. Să-i dăm sucuri naturale!
A apărut și moda sucurilor naturale, cu o capcană uriașă. Storci cinci portocale și faci un pahar de suc, apoi îl dai imediat copilului. Chiar mai multe astfel de sucuri pe zi. Plus smoothie-uri. Adio digestie sănătoasă cu antrenarea dinților și musculaturii, cu procesarea normală în stomac, cu timpi digestivi clasici. Sucurile acestea pot fi bombe calorice răspunzătoare de obezitate infantilă și riscuri crescute de boli cardiovasculare, diabet zaharat, plus stigmat social. Copiii trebuie să mănânce fructe și legume întregi, cu accent pe a doua categorie.
5. Să nu se spele dacă e bolnav!
Aici poate fi un registru ilar, dar am întâlnit des acest comportament irațional. Sunt părinți care cred că e bine ca al lor copil să stea șapte sau zece zile, să zicem la o viroză respiratorie, în aceleași haine, fără să se spele. Nu există niciun fundament aici, când igiena trebuie să fie prioritară, schimbarea așternuturilor rămâne importantă, aerisirea camerei e și ea o necesitate”, scrie Dr. Vasi Rădulescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private