Sari la conținut

Mituri despre stângaci. Profesorul Ciurea: „Vă rog, nu faceţi asta copiilor!”

Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prof. dr. Vlad Ciurea

Din cuprinsul articolului

Până în momentul de față nu a apărut vreo explicație științifică care să explice folosirea prioritară
a mâinii stângi în locul celei drepte, unele teorii susținând că este o problemă genetică.

Prof. Dr. Vlad Ciurea a demontat toate miturile în acest sens și a explicat ce se întâmplă în creierul celor care sunt stângaci.

Neurologul spune că nu îi consideră diferiți pe cei care folosesc mâna stânga și îi atenționează pe părinți să nu forțeze copiii să își folosească mâna dreaptă dacă au tendința să folosească mâna stângă.

„Într-adevăr noi suntem dreptaci și folosim mâna dreaptă. Stângacii în orice problemă folosesc mâna stângă. Deci înseamnă că comanda lor spre mâna stângă pleacă din emisfera de partea dreaptă. E o inversare de comandă de emisfere.”, a explicat neurologul, în direct la Antena 3.

Acesta mai spune că predilecţia de a fi stângaci poate fi genetică.

Nu forţaţi copiii să fie dreptaci!

„Dar când un copil nu pornește cu dreapta, noi de obicei îl corectăm, că aşa ne-am obișnuit. Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimica grav!”, susţine dr. Vlad Ciurea.

„Odată ce va dezvolta anumite elemente, s-ar putea din acel copilaș să obțineți date cu totul deosebite, pentru că au tendință stângacii spre activitate creativă, spre construcție, spre arhitectură, spre desen, spre pictură, spre artă adevărată, spre muzică.

Deci lucrurile capătă conotații foarte, foarte interesante și fie că folosim emisfera dreaptă, fie că folosim emisfera stângă, suntem aceeași ființă umană și nu se întâmplă ceva cu totul deosebit. Cel mai bine ar fi să fim ambidextru, mai ales la chirurgi ca să nu obosească stânga și dreapta.”, a explicat neurologul.

Profesorul Ciurea a mai spus că la ora actuală între 12% și 15 % din populația lumii este dată de stângaci şi există domenii întregi unde aceştia excelează.

„În domeniu sportului strângacii sunt foarte buni! În scrimă, în box, în domeniul artelor… Leonardo Da Vinci, Mihelangelo, Pablo Picaso au lucrat cu stânga, au fost stângaci. Mozart a fost stângaci… „, a explicat neurologul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel