Sari la conținut

Mituri și adevăruri despre FLURONA. Ce trebuie să știi despre infecția simultană cu covid și gripă

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Când și de ce ascund oamenii faptul că sunt bolnavi

Mituri și adevăruri despre FLURONA. În ultimele zile, a apărut un nou termen în legătură cu covid-19: fluronă, o infecție simultană cu coronavirus și virus gripal, ceva ce nu trebuie să fie neapărat mai grav.

Microbiologul José Antonio López Guerrero, director al Departamentului de Cultură Științifică al Centrului de Biologie Moleculară Severo Ochoa și director al Grupului de Neurovirologie al Universității Autonome din Madrid, explică ce este flurona, termen care provine din combinația cuvintelor „ gripă „(gripă) și „coronavirus”.

Ce este flurona?

Mituri și adevăruri despre FLURONA. Este un nume care a fost dat unei infecții mixte cu coronavirus și virusul gripal detectată în Israel la o femeie însărcinată, nevaccinată și practic fără simptome.

L-au identificat, poate, pentru că au mers să caute prezența celor doi viruși la acea persoană.

Fluronul nu este o himeră formată din amestecul genomic al celor două viruși, ci o infecție simultană a ambelor.

Este comună coinfecția cu doi viruși similari?

În sezonul gripei, infecția mixtă este ceva ce vom vedea cu siguranță, dar vor fi cazuri nedetectabile dacă nu se efectuează căutarea specifică a genomului virusului gripal.

Cu siguranță au fost mai multe cazuri decât au fost depistate, dar nu au fost căutate.

Dacă o persoană cu anumite simptome de gripă este supusă unui test de diagnosticare a coronavirusului și este pozitivă, ea încetează să caute alți agenți patogeni.

Infecțiile mixte pot fi subdiagnosticate. Deși suntem de doi ani în pandemie, măsurile de protecție împotriva coronavirusului ne-au protejat împotriva altor viruși respiratori.

O co-infecție face rezultatul mai grav?

Nu este ceva matematic faptul că doi viruși se adună clinic. Poate fi ocazional mai grav, dar nu neapărat; de fapt, femeile din Israel nu aveau practic niciun simptom.

Simptomele unei infecții mixte variază, în funcție de încărcătura virală cu care cineva este infectat cu fiecare dintre viruși și, de asemenea, de vârstă, starea imunitară, alte patologii suferite…

De asemenea, o influență poate avea și dacă am trecut sau nu prin infectarea cu coronavirus, dacă suntem vaccinați împotriva unuia sau ambilor virusuri.

Ocazional pot apărea cazuri mai grave, dar există multă cazuistică în jurul infecțiilor, informează Portofolio.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel