Sari la conținut

Modalități de a învinge grăsimea abdominală la menopauză

burta de la menopauza
Sursă foto: Getty Images
Kilogramele la menopauză

„Burta de la menopauza” poate face parte din numeroasele schimbări ale corpului care au loc în timpul acestei tranziții în viață, dintre care una este creșterea în greutate, în special în secțiunea mediană. În timp ce creșterea în greutate la menopauză este normală, există lucruri pe care le puteți face pentru a o face față.

Acest articol explică cauzele și riscurile burtei menopauzei, precum și modalități sigure de a scăpa de ea.

De ce menopauza afectează burta?

Creșterea în greutate la menopauză centrată în secțiunea mediană este frecventă. În această etapă a vieții, factorii legați de vârstă, hormonii și stilul de viață contribuie cu toții la creșterea în greutate.

Exemplele acestor factori includ:

  • Scăderea nivelului de estrogen
  • Mai puțină activitate fizică
  • Probleme de somn
  • Încetinirea metabolismului din cauza îmbătrânirii

Menopauză poate provoca balonare

Unii oameni au simptome gastrointestinale (GI) precum gaze și balonare. Burta la menopauză se poate resimți ca plinătate, presiune și disconfort de balonare și durere de gaze.

balonare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Greutatea apei” (retenția de lichide) legată de schimbarea hormonilor poate duce, de asemenea, la o burtă umflată la menopauză (același lucru s-ar putea să ți se fi întâmplat și atunci când aveai menstruație). Cu toate acestea, balonarea de la gaze sau lichide nu este o adevărată creștere în greutate, chiar dacă cântarul este mai mare.

Schimbările hormonale ale menopauzei, modificările legate de vârstă în corpul dumneavoastră (inclusiv digestia), somnul slab, medicamentele, afecțiunile cronice de sănătate și stresul pot contribui la o burtă umflată.

Creșterea în greutate la menopauză

Este posibil să observați că creșterea în greutate în timpul menopauzei vă modifică corpul în diferite moduri – de exemplu, fața arată mai plină sau burta este mai moale decât înainte.

Greutatea pe care ați câștigat-o în abdomen în timpul menopauzei se va simți de obicei cărnoasă și groasă și s-ar putea să observați câteva „rulouri” de grăsime. Dacă burta a fost întotdeauna plată, este posibil să observați că începe să iasă peste pantaloni în timpul menopauzei.

S-ar putea să simți că schimbările din corpul tău în timpul menopauzei au apărut dintr-o dată și nu par să răspundă la nicio modificare pe care o faci. În timp ce multe dintre obiceiurile de sănătate și stilul de viață care contribuie la balonarea menopauzei pot juca, de asemenea, un rol în creșterea în greutate la menopauză, rețineți că genetica dvs. joacă, de asemenea, un rol.

Burta în timpul menopauzei poate fi cauzată de o serie de factori legați de „schimbarea” în corpul și viața dumneavoastră, inclusiv:

  • Schimbarea nivelului hormonal
  • Metabolismul legat de vârstă și modificările masei corporale
  • Modificări ale nivelului dvs. de activitate (de exemplu, a deveni mai sedentar, a vă retrage, a nu putea participa la hobby-uri precum grădinăritul din cauza unei probleme cronice de sănătate, a fi nevoit să limitezi exercițiile fizice din cauza problemelor de sănătate)
  • Condiții medicale cronice
  • Utilizarea medicamentelor
  • Modificări ale apetitului sau nevoilor alimentare

Dacă terapia de substituție hormonală cu estrogen și progestin este recomandată la cazuri selecționate, pe o perioadă nu foarte lunga, ceilalți hormoni implicați pot fi controlați la majoritatea femeilor prin modificarea stilului de viată. Reducerea stresului, un program regulat de exerciții fizice, și mai ales consilierea dietetică în stabilirea unui regim alimentar adaptat necesităților ar fi principalele abordări pentru a avea o viață lungă, frumoasă, suplă și sănătoasă.

Cum să scapi de burtă la menopauză: Exercițiul fizic potrivit

În timpul menopauzei, corpul tău arde mai puține calorii în timpul exercițiilor. Pentru a remedia acest lucru, crește intensitatea antrenamentelor.

Exercițiile fizice oferă numeroase alte beneficii în timpul menopauzei, inclusiv un risc mai scăzut de osteoporoză și boli de inimă.

Atunci când nu ai suficientă motivație pentru sport, alege să faci o plimbare rapidă în parc și/ sau să urci trepte.

Remedii anti-stres pentru a scăpa de burtă la menopauză

Ca să slăbești la menopauză ai nevoie și de controlul stresului. Simptomele menopauzei pot duce la creșterea nivelului de stres, care, la rândul său, poate să provoace acumularea kilogramelor.

Rhodiola rosea este o plantă care stimulează capacitatea de adaptare a organismului la stres. Suplimentele alimentare cu Rhodiola sau ceaiul din această plantă induc o stare de bine și de optimism.

Valeriana este și ea un remediu potrivit împotriva anxietății. Are acțiune sedativă asupra întregului sistem nervos.

Suplimente alimentare care te scapă de burtă la menopauza

Vitamina D, vitamină liposolubilă – de fapt, un hormon – te poate ajuta să gestionezi mai bine multe simptome ale menopauzei și te ajută să slăbești la menopauză.

Se sintetizează natural prin expunere la soare, dar sunt și anumite alimente care o conțin: ouăle, laptele îmbogățit cu vitamina D, peștele gras, uleiul de pește, anumite specii de ciuperci.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.