Sari la conținut

Modificările la Legea malpraxisului riscă să lase medicii fără drept de liberă practică

doctori care au spaima de a nu depăşi atribuţiile
Sursă: România TV
Legea malpraxis

Colegiul Medicilor din România (CMR) a inițiat în 2022 o dezbatere privind reglementarea malpraxisului, considerând că sistemul actual al polițelor de malpraxis este ineficient și nu oferă o protecție reală medicilor.

Între timp, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a transmis că este nevoie de o iniţiativă de modificare a legii malpraxisului, argumentând că primele de asigurare prea mari riscă să blocheze dreptul de liberă practică profesională al personalului medical.

“Noi discutăm, există diverse iniţiative ale unor organizaţii profesionale, ale unor parlamentari, să schimbăm legea malpraxisului şi care se focalizează pe un singur lucru: dezincriminarea actului medical şi plata de către personalul sanitar a unor prime de asigurare care vor deveni împovărătoare.

Eu nu cred că asta este soluţia, să plătească un medic între 1.000 şi 1.500 de euro pe an prima de asigurare pentru malpraxis, ca să fie exonerat de răspundere penală”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, nu există posibilitatea exonerării de răspunderea penală pentru greșelile medicale, deoarece orice persoană poate face plângere penală, fiind un drept constituţional.

“Mai mult, mecanismul care este propus în momentul de faţă de gânditorii care lucrează la această lege a malpraxisului este aşa: plăteşti o primă acoperitoare, dar, dacă ai făcut ceva care ţine de domeniul malpraxisului, asiguratorul vine anul viitor şi îţi triplează prima de asigurare.

Şi vom ajunge într-o situaţie în care dreptul de liberă practică profesională va fi blocat de sumele foarte mari pe care personalul medical ar trebui să le plătească ca prime de asigurare. Eu, personal, nu sunt de acord”, a menționat Alexandru Rafila.

Ministrul consideră că este nevoie de o iniţiativă de modificare a legislației privind malpraxisul,”care să nu fie legată de interesul companiilor de asigurări”.

“Pentru că eu nu lucrez pentru companiile de asigurări, eu lucrez pentru ca, pe de o parte, pacienţii să fie mulţumiţi de actul medical, iar personalul medical să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă şi fără anumite presiuni care ar putea să ducă la medicina defensivă”, a mai spus Alexandru Rafila.

În februarie, Colegiul Medicilor a propus înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară în cazurile de malpraxis, dar și îmbunătățirea sistemului polițelor de asigurare pentru medici în caz de malpraxis, astfel încât plata despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii să fie preluată în mod real și efectiv de asigurători în temeiul poliței emise.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel