O echipă de cercetători de la Universitatea Jiangnan din China a descoperit o metodă 100% naturală prin care o persoană poate să-şi reducă pofta de dulce!
Oamenii de ştiinţă susţin că o bacterie din microbiomul intestinal ar putea ajuta organismul să regleze în mod natural nivelul de zahăr din sânge și să diminueze pofta pentru dulciuri, prin mecanisme similare cu cele ale unor medicamente populare pentru diabet precum Ozempic.
Studiul amintit de Science Alert arată că Bacteroides vulgatus poate stimula secreția hormonului GLP-1 (glucagon-like peptide-1) la șoarecii diabetici. Acest hormon joacă un rol esențial în controlul glicemiei și inducerea senzației de sațietate. În timp ce medicamentele cu semaglutidă imită efectul GLP-1, noua cercetare explorează o cale prin care organismul ar putea fi determinat să producă acest hormon în mod natural.

Cercetătorii au observat că lipsa proteinei Ffar4 în intestin reduce populația de B. vulgatus, ceea ce scade secreția hormonului FGF21, asociat cu dorința de a consuma zahăr. Analizând probe de la 60 de pacienți cu diabet de tip 2 și 24 de voluntari sănătoși, echipa a constatat că mutațiile genetice care afectează Ffar4 sunt legate de un apetit crescut pentru alimente dulci — un factor de risc suplimentar pentru diabet.
Experimentele pe animale au arătat că administrarea unui metabolit produs de B. vulgatus stimulează atât secreția de GLP-1, cât și producția de FGF21, ceea ce duce la un control mai bun al glicemiei și la reducerea poftei de zahăr.
Deși studiile pe oameni sunt încă în fază incipientă, specialiștii cred că manipularea microbiomului intestinal ar putea deveni o strategie naturală și personalizată pentru prevenirea diabetului și gestionarea greutății, oferind o alternativă sau un complement la tratamentele medicamentoase.