Sari la conținut

Moduri simple prin care îți poți desfunda arterele în mod natural

artere blocate
sursa foto: arhiva doctorul zilei
artere blocate

Ateroscleroza este un cuvânt pe care probabil îl auziți mult mai mult decât vă pasă. Se referă la întărirea arterelor datorită acumulării de placă, care este în esență o combinație de „colesterol, substanțe grase, produse reziduale celulare, calciu și fibrină (un material de coagulare în sânge).”

Conform Actualizării Statisticilor privind bolile de inimă și accidentul vascular cerebral din 2016 ale American Heart Association, în 2013, 1 din 3 decese din SUA a fost rezultatul bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral și al altor boli cardiovasculare. În plus, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale au fost enumerate drept numărul unu (și doi) ucigași la nivel mondial, potrivit raportului.

În timp ce medicul dumneavoastră vă va recomanda, probabil, un stil de viață sănătos, care include să mâncați în conformitate cu recomandările dietetice naționale și să faceți mișcare, dacă prezentați semne de ateroscleroză, vi se va oferi probabil o rețetă pentru o statină (medicamente care scad colesterolul) sau un fibrat pentru a scădea nivelul trigliceridelor, împreună cu o serie de alte medicamente.

În cele din urmă, în timp ce medicul dumneavoastră vă va spune că aceste medicamente pot ajuta la controlul sau tratarea aterosclerozei, multe studii arată, de asemenea, că sunt inerent periculoase și chiar pot agrava situația sau pot duce la alte boli, inclusiv cancer.

Complet prevenibil

Vestea bună este că, la fel ca majoritatea bolilor, ateroscleroza poate fi prevenită și chiar reversibilă în unele cazuri. Cea mai bună parte este că poți să-ți asumi starea de sănătate începând de astăzi.

Și pentru a vă ajuta să începeți, iată 7 moduri naturale în care puteți preveni nu numai acumularea plăcii arteriale, ci chiar inversarea arterelor înfundate.

1. Usturoiul

Usturoiul este asociat cu prevenirea sau tratarea a cel putin 220 de simptome sau probleme de sanatate. Iar cand vine vorba de bolile cardiovasculare, principala cauza de deces in tarile industrializate, usturoiul ocupa un loc de cinste.

De fapt, efectele acestui aliment cu aroma patrunzatoare pot reduce riscul de infarct si accident vascular cu peste 50%, dupa cum arata un studiu publicat in revista germana, Wiener Medizinische Wochenschrift.

2. Rodia

Chiar daca rodia nu este pe placul tuturor, datorita gustului usor acid, acest fruct delicios si dulce este extrem de util in curatarea placii de pe artere, conform mai multor studii. Bogat in polifenoli, printre care tanini si antocianine, sucul de rodie a dovedit ca poate reduce placa arteriala cu pana la 30%.

Rodia scade si tensiunea arteriala si mareste capacitatea antioxidanta totala cu 130 %. Un alt studiu publicat in „Revista americana de cardiologie” arata ca incetineste oxidarea care cauzeaza acumularea de placa.

3. Varza fermentată

Nu exista niciun dubiu ca alimentele fermentate sunt bune pentru sanatate. Ele contin numeroase probiotice care mentin sanatatea intestinala; iar oamenii de stiinta sunt de acord ca acest lucru influenteaza in mare masura sanatatea intregului corp.

In ceea ce priveste sanatatea cardiaca si arterioscleroza, kimchi, un fel de varza fermentata traditionala coreeana, este alimentul perfect pentru a incetini acumularea de placa arteriala.

Un studiu publicat in „Revista de agricultura si chimie alimentara” arata ca varza fermentata kimchi este chiar mai buna decat Simvastatin, un statin popular, in ceea ce priveste acumularea de placa si reducerea de colesterol LDL.

Kimchi contine multe probiotice care distrug toxinele su substantele nocive din intestine. Aceste bacterii extrem de prietenoase au dovedit in numeroase studii ca pot preveni si trata simptomele a peste 200 de boli.

4.

Semintele de susan

Aceste seminte micute au un gust specific si contin vitamine si minerale, printre care cupru si mangan, precum si o doza sanatoasa de fier, fosfor, calciu, magneziu, vitamina B1, zinc, molibden, seleniu si chiar fibre.

Proprietatile care fac din semintele de susan niste alimente bune pentru inima se datoreaza unor substante numite sesamina si sesamolina. Cunoscute sub numele de lignani, acestea au abilitatea de a reduce colesterolul, prevenind tensiunea arteriala marita si chiar de a reface rezervele de vitamina E.

Un studiu din 2006 publicat in „Revista de medicina biologica” a Universitatii Yale arata ca un consum de ulei de susan zilnic, timp de 45 de zile, poate reduce in mod natural tensiunea arteriala.

Un alt studiu arata ca uleiul de susan poate preveni arterioscleroza. Alte studii arata ca sesamina poate proteja ficatul de deteriorarea oxidativa.

In mod remarcabil, studiile arata chiar ca aceste seminte atat de mici pot fi mai eficiente decat Tylenolul pentru durerile la genunchi, cauzate de artrita. Impresionant pentru niste seminte atat de mici!

5. Turmericul

Cand vine vorba despre condimentele bune pentru inima, turmericul este de neintrecut. Ingredientul activ din acest condiment de un galben aprins este curcumina, un polifenol incredibil de puternic. Studiile despre curcumina sunt numeroase, aratand ca aceasta are efecte in sute de boli.

Daca ar fi sa alegem un ingredient care vindeca toate bolile, atunci acesta ar putea fi turmericul. In ceea ce priveste sanatatea inimii, exista peste 45 de studii care arata in mod evident ca acest condiment puternic are proprietati cardio-protectoare.

Un studiu publicat in „Arterioscleroza, tromboza si biologia vasculara” arata ca turmericul poate preveni deteriorarea arterelor asociate in mod normal cu blocajele.

Si poti uita de aspirina pentru prevenirea bolii de inima; conform unui studiu din 2016, o doza zilnica de curcumina imbunatateste semnificativ functionarea vaselor de sange in doar doua luni.

Cercetatorii au concluzionat ca „suplimentele orale cu curcumina ar putea reprezenta o strategie simpla pentru scaderea riscului de boli cardiovasculare.”

6. Vitaminele B

Vitaminele B includ:

  • B1 (tiamina)
  • B2 (riboflavina)
  • B3 (niacina)
  • B5 (acid pantotenic)
  • B6
  • B7 (biotina)
  • B12
  • acid folic

In mod normal poti obtine toate aceste vitamine dintr-un supliment cu complex de vitamine B, insa nu este solutia cea mai buna pe termen lung. Studiile arata in mod clar cat de important este acest grup de vitamine pentru sanatatea inimii. Recent, cercetatorii au descoperit ca un amino acid care apare in mod spontan, homocisteina, are un rol esential in boala cardiaca.

De fapt, studiile arata ca pana si cele mai mici cresteri in nivelul acestui amino acid din sange pot acumula si cauza inflamatii si deteriorari la nivel arterial, care maresc predispozitia catre bolile cardiace.

Din fericire, tot cercetatorii au mai descoperit ca trei dintre vitaminele B, respectiv acidul folic, vitamina B12 si B6, sunt combatante puternice contra bolii cardiace. Un studiu publicat in 2005 in „Arterioscleroza” arata ca 2.5 mg de acid folic, 25 mg vitamina B6 si 0.5 mg vitamina B12, luate timp de un an, pot reduce semnificativ nivelul de homocisteina si pot reduce ingrosarea arterelor.

Un studiu publicat in 2006 in „Cercetari si pareri medicale contemporane” arata ca si niacina este importanta pentru sanatatea cardiaca. Aceasta vitamina B poate mari nivelul colesterolului HDL, reduce grosimea peretilor arteriali, imbunatateste functia endoteliala si reduce grosimea peretilor arteriali.

7.    L-Arginine

Cea de-a saptea metoda de curatare eficienta a arterelor in mod natural, L-Arginina, poate preveni ingrosarea arterelor cu 24%, conform unor studii.

Printre alte beneficii pentru sanatate, acest puternic amino acid este cunoscut si pentru abilitatea de a combate inflamatia, un factor important in boala cardiaca, de a reduce riscul de arterioscleroza si atac de cord, de a repara vasele de sange, de a combate insuficienta congestiva cardiaca si boala coronariana cardiaca si de a reduce tensiunea arteriala.

Aceste substante naturale sunt doar cateva dintre remediile pe care natura ni le pune la dispozitie pentru a ne ajuta sa reducem riscul de atac de cord. Exista peste 300 de substante naturale despre care se stie ca pot ajuta in sanatatea cardiaca. Medicamentele nu sunt intotdeauna o solutie.

Pe langa medicamentele naturii, alimentatia echilibrata si exercitiile fizice pot contribui si ele in mare masura la mentinerea sanatatii pe termen lung.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel