Sari la conținut

„Bolile de inimă nu așteaptă! Mergi la medic!” Unul din 5 români nu știe că are hipertensiune arterială. Top 4 probleme cu care se confruntă pacienții

„Bolile de inimă nu așteaptă! Mergi la medic!” Unul din 5 români nu știe că are hipertensiune arterială. Top 4 probleme cu care se confruntă pacienții.

Pentru a marca Ziua Mondială a Inimii din acest an, mai multe fundații și organizații ale pacienților cu afecțiuni cardiologice readuc în discuție bolile cardiovasculare, nevoia de informare a pacienților și de control periodic al factorilor de risc.

Bolile de inimă nu așteaptă! Mergi la medic!

Astfel, Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) subliniază în această zi, că pacienții au nevoie de informații despre hipertensiunea arterială (62%), insuficiența cardiaca și angina pectorală (25%), fibrilația atrială (17%).

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, aproximativ 1 din 5 români nu știu că are hipertensiune arterială, aflandu-se la risc pentru a dezvolta afectiuni grave precum: insuficiență cardiacă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală cronică de rinichi.

„Fundația Română a Inimii desfășoara campanii de informare si conștientizare a populației privind diagnosticul precoce și tratamentul insuficienței cardiace, al infarctului miocardic, precum și a bolilor care pot afecta inima. Numai un om informat poate preveni bolile cardiovasculare.

“Totul pentru inima ta” reprezintă primul program național de prevenție a bolilor cardiovasculare din România” a declarat Profesor Dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundației Române a Inimii.

Principalele probleme cu care se confruntă pacienții:

Trebuie făcând în continuare eforturi pentru reducerea fumatului, prevalența acestui factor de risc major fiind în continuare ridicat în România. În special, trebuie să intensificăm acțiunile pentru reducerea numărului de fumători din rândurile tinerilor.

În România apar 5 cazuri noi de insuficiență cardiacă în fiecare oră, doar 1 din 2 pacienți cu acest diagnostic supraviețuind 5 ani după diagnostic.

Aceste aspecte reies și din cercetarea online realizată de COPAC în luna septembrie, la care au răspuns 320 de persoane. Pacienții au subliniat atât principalele probleme cu care se confruntă, cât și afecțiunile despre care au cea mai mare nevoie de informații.

  • lipsa de gratuitatate a tratamentelor și investigațiilor (48%),
  • lipsa accesului la medicii specialiști (43,8%),
  • lipsa de educație medicală și timpul limitat al pacienților (35,8%),
  • lipsa de informare a pacienților cu privire la drepturile lor (27,6%).

„În secolul 21 boli precum hipetertensiunea arterială, insuficiența cardiacă sau fibrilația atrială nu mai pot fi o condamnare pentru un pacient”

Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivelul UE, 36% din decesele înregistrate fiind de cauză cardiovasculară – aproximativ 60 de milioane de oameni. România continuă să aibă o rata de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană.

„În acest context, credem că este nevoie demers de conștientizare și informare a publicului larg, a pacienților și a autorităților din România cu privire la importanța controalelor periodice.

Totodată, ne dorim ca accesul pacienților la diagnosticare și tratament să fie unul cât mai simplu și mai accesibil.

În secolul 21 boli precum hipetertensiunea arterială, insuficiența cardiacă sau fibrilația atrială nu mai pot fi o condamnare pentru un pacient”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel