Sari la conținut

Molarul de 6 ani. Tot ce trebuie să știe părinții despre primul molar definitiv

Tot ce trebuie să știe părinții despre primul molar definitiv, molarul de 6 ani.

Primul molar care face parte din dentitia definitiva este molarul de 6 ani si este des confundat de catre parinti ca fiind unul de lapte, pentru ca apare posterior de restul dintilor de lapte.

Centrul Stomatologic "Vl.Buta" - Tot ceea ce vroiai să ştii despre dinţi şi nimeni nu ţi-a explicat. "Mă doare măseaua!" "Care?" "Cum care? Una dintre ele, mai din spate, prima după aia

Tot ce trebuie să știe părinții despre primul molar definitiv, molarul de 6 ani

Avem 4 molari, cate unul pe hemiarcada, care erup la copiii in varsta de 6 ani, la unii mai precoce la 5 ani, la unii tardiv, la 7 ani, dar important este sa ii pastram sanatosi.

„Am observat faptul ca majoritatea parintilor sunt surprinsi ca acest molar definitiv erupe pe arcada pe un loc liber, in spatele maselutelor de lapte, fiind tratat cu aceeasi indiferenta ca si ceilalti dintisori de lapte, pe principiul ca oricum se schimba.

Molarii de 6 ani impreuna cu caninii permanenti, sunt cei mai importanti dinti de-a lungul vietii. Prezinta o pozitie strategica pe arcada, suportand cele mai mari presiuni masticatorii si este primul element de stabilitate, avand in vedere ca dintii de lapte sunt inlocuiti de dintii definitivi”, a declarat dr. Anca Stănescu, medic stomatolog, competență în pedodonție.

Dr. Stănescu atrage atenția părinților că o scurta vizită în clinica stomatologică, la un medic pedodont, le poate oferi informații utile pentru a preveni sau a depista din timp orice anomalie dentară.

Din pacate, primul dinte pierdut il reprezinta tot molarul de 6 ani deoarece apare la o varsta frageda si lipsa dobandirii unor informatii corecte despre igiena orala a copilului conduc la afectarea precoce a acestui molar, astfel ca la varsta adulta multe persoane ajung sa il piarda.

Ce putem face pentru a-l proteja?

1. Control periodic la medicul dentist pedodont – este important sa faci un control periodic (6 luni) pentru a preveni sau a depista din timp problemele.

2. Igiena bucala – un periaj corect efectuat dimineata si seara este foarte important si previne cu mult aparitia cariilor.

3. Alimentatia – o buna alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine si minerale care necesita o masticatie riguroasa (realizeaza autocuratirea).

4. Sigilarea dentara – consta in igienizarea dintelui si aplicarea pe suprafata sa a unui compozit fotopolimerizabil fluid care umple perfect santurile dintelui vulnerabile la carii. Este o tehnica simpla, nedureroasa, fiind acceptata usor de catre copii si trebuie efectuata la scurt timp dupa eruptia molarilor, cat timp acestia nu sunt afectati de carii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel