luni, ianuarie 30, 2023

Cariile dentare reprezintă o problemă care apare nu doar la adulți, ci chiar și la copii, atunci când bacteriile din gură încep să atace smalțul dinților primari.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că această situație este cauzată de prezența bacteriilor în cavitatea bucală, precum și de existența unor obiceiuri dăunătoare și a unei igiene dentare deficitare.

Te-ar mai interesa: Medic neurolog celebru recomandă cel mai bun “supl...

În general, cariile apar atunci când alimentele care conțin carbohidrați (zaharuri și amidon) sunt lăsate în contact cu dinții perioade mai lungi de timp. Astfel de alimente includ lapte, băuturi carbogazoase, bomboane, prăjituri, sucuri de fructe, cereale și pâine. Combinația de bacterii, resturi de alimente, acizi și salivă formează o substanță numită placă dentară, care atacă smalțul dinților, provocând carii.

Cum putem preveni cariile la copii?

Cu siguranță cariile dentare la copil pot fi și trebuie să fie prevenite printr-o igienă dentară foarte bună, încă de la apariția primilor dinți de lapte.

Te-ar mai interesa: Ce spune numărul zodiei tale despre tine! Astrolog...

“Primul pas în prevenirea cariilor la copii este începerea periajului dentar odată cu apariția primului dinte. Dinții, limba și gingiile trebuie periate de două ori pe zi, însă pană la 3 ani nu este recomandată folosirea pastei de dinți cu fluor, ci doar folosirea pe rând a degetarului de silicon care are peri in varf, apoi a periuței de dinti, fără pastă de dinți, recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

Te-ar mai interesa: Alimentul care scade cu 60% riscul de cancer pancr...

“Dieta la rândul ei are un rol foarte important. Este recomandat să evităm gustările care sunt lipicioase și bogate în zaharuri, precum și administrarea de alimente sau lichide dulci, mai ales pe timpul nopții, pentru a împiedica apariția cariei de biberon. Nici măcar laptele nu trebuie să stagneze în gură pe timpul nopții, pentru că este o sursă foarte bună de hrană pentru bacterii, care se vor înmulți și vor produce numeroase carii dentare. Putem preveni transferul de bacterii de la adult la copil prin evitarea folosirii în comun a tacamurilor sau umezirea suzetei pentru sugari cu salivă”, spune specialistul ortodont.

Te-ar mai interesa: Alimente care susțin sistemul imunitar. Medic: Exi...

O altă metodă de prevenire a cariei la copil este respectarea controalelor o dată la 6 luni, precum și sigilarea dentară. “Procedura presupune aplicarea unui strat subțire de lichid de sigilare pe molari și premolari. Suprafețele de mestecat ale acestor dinți sunt dure și inegale, deoarece prezintă șanțuri și fisuri mici, în care resturile de mâncare și bacteriile se pot bloca, deoarece periajul dentar nu le poate îndepărta cu ușurință. Prin sigilare dentară se formează o barieră care protejează dinții și împiedică alimentele și bacteriile să rămână prinse acolo”, explică doamna doctor Mihaela Dan. Aplicarea locală de geluri cu fluor la vizită în cabinetul stomatologic poate fi și ea de ajutor.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: 3 greșeli frecvente atunci când vrei...

Faptul că dinții copilului vor cădea nu înseamnă că îngrijirea lor poate fi ignorată, mai ales că obiceiurile corecte de sănătate orală vor preveni apariția cariilor dentare  atat la dinții primari, dar și pe parcursul vieții. Așadar, rolul principal al unui părinte, acela de a-și proteja copilul, presupune și punerea bazelor igienei dentare a celui mic. Acest lucru înseamnă că obiceiurile sănătoase de îngrijire dentară trebuie începute cât mai devreme, astfel încât să creeze premisele unei danturi frumoase și sănătoase a viitorului adult.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private