Sari la conținut

NASA: o furtună solară se apropie de Pământ. Ziua în care se vor resimiți efectele și vor fi vizibile aurore boreale

furtună magnetică
Sursă foto: Shutterstock
O nouă furtună magnetică se apropie de Pămânr

Din cuprinsul articolului

Aurora boreală ar putea împodobi cerul mai la sud decât de obicei în această săptămână din cauza unei furtuni solare care ar putea afecta Pământul, potrivit Centrului de predicție a vremii spațiale al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.

Centrul a emis o avertizare de furtună geomagnetică puternică, cunoscută sub numele de G3 – al treilea cel mai înalt nivel din cinci – pentru perioada 29-31 iulie. Potrivit NOAA, este probabil ca activitatea să atingă punctul culminant marți, când erupțiile solare care provoacă aurore și ejecțiile de masă coronală de la soare vor ajunge pe Pământ.

Potrivit Space Weather Prediction Center, furtunile geomagnetice puternice nu sunt frecvente, dar sunt mai frecvente decât furtuna geomagnetică G5, sau extremă, care a avut loc pe 10 și 11 mai. Acest eveniment a declanșat aurore care au uimit multe locuri de pe glob care nu văd în mod normal panglici de lumină colorată și dansantă.

Centrul de prognoză a vremii spațiale (Space Weather Prediction Center) a declarat că, în cazul în care se vor produce condițiile prevăzute pentru G3, aurorele ar putea fi vizibile până în Illinois și Oregon, la sud, notează CNN.

sursa foto: Facebook/Vlad Ilas

Ce sunt ejecțiile de masă coronală?

Ejecțiile de masă coronală sunt nori mari de gaz ionizat numit plasmă și câmpuri magnetice care izbucnesc din atmosfera exterioară a soarelui. Atunci când aceste erupții sunt îndreptate spre Pământ, așa cum s-a întâmplat în acest weekend, ele pot provoca furtuni geomagnetice sau perturbări majore ale câmpului magnetic al Pământului.

Pe măsură ce Soarele se apropie de maximul solar – vârful ciclului său de activitate de 11 ani, așteptat în acest an – acesta devine mai activ, iar cercetătorii au observat erupții solare din ce în ce mai intense de pe globul de foc.

În Regatul Unit, Met Office a declarat luni că aurorele pot fi vizibile în Scoția în următoarele trei nopți, existând șansa unei furtuni de nivel G3. În Australia, Biroul de Meteorologie a declarat că sosirea unei ejecții de masă coronală pe 30 iulie ar putea duce la „activitate geomagnetică semnificativă și aurore vizibile în timpul orelor locale de noapte”.

Observarea aurorelor este un joc al șansei, dar fenomenul capricios este mai probabil să fie vizibil la o oră sau două după miezul nopții, potrivit Centrului de predicție a vremii spațiale.

Pentru a obține cel mai bun punct de observație, găsiți un loc cu cerul întunecat, departe de lumina artificială și priviți spre nord (sau spre sud în emisfera sudică). Aparatele foto pot surprinde aurorele chiar și atunci când ochiul liber nu poate. Pentru a obține cea mai bună imagine, folosiți un trepied și împărtășiți-vă observațiile cu site-ul științific comunitar și cu partenerul NASA Aurorasaurus.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel