Sari la conținut

Principalii factori de risc ai nașterii premature. Lucruri pe care trebuie să le cunoască orice gravidă

Nașterea prematură este un subiect important! Ce trebuie să faci în sarcină pentru cele mai mici riscuri de a avea un bebeluș prematur.

Lipsa vitaminelor A, C şi D poate provoca probleme în timpul sarcinii, inclusiv o naştere prematură, şi poate creşte riscul ca nou-născutul să dezvolte probleme de sănătate la vârsta adultă, potrivit medicului pediatru mexican Alicia Robledo, citată de EFE.

”Dacă o femeie a avut probleme de malnutriţie în copilărie şi adolescenţă, în momentul în care rămâne însărcinată are deja un dezavantaj care se va repercuta asupra bebeluşului, ce s-ar putea naşte subponderal sau prematur,” a explicat specialista.

Potrivit acesteia, lipsa vitaminei A afectează 20 de milioane de femei însărcinate din întreaga lume şi 190 de milioane de copii la vârsta şcolară. În Mexic, 87 % dintre femeile însărcinate au un deficit de vitamina D, iar 55 % dintre bebeluşii născuţi prematur cu o greutate sub un kilogram au carenţe în ceea ce priveşte această vitamină, scrie Agerpres.

De asemenea, 30 % dintre copiii din Mexic cu vârste între 5 şi 11 ani au deficienţă de vitamina A, iar procentul este mai mare – între 60 % şi 70 % – când este vorba de adolescenţi, a precizat Alicia Robledo, şefa serviciului de îngrijiri intensive a nou-născuţilor la Centrul Medical Naţional.

Lipsa oricăreia dintre aceste vitamine poate determina un risc mai mare de infecţie perinatală sau de preeclampsie. Printre consecinţele lipsei acestor vitamine în cazul bebeluşilor se numără greutatea mai mică la naştere sau naşterea prematură, dificultăţi respiratorii, probleme de dezvoltare şi de creştere.

Specialista a recomandat un regim echilibrat şi complet în timpul şi după sarcină, precum şi în perioada alăptării, şi a sugerat un tratament complementar cu vitamine pentru viitoarele mame.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel