Sari la conținut

Necroza pancreatică: simptome, cauze, tipuri și tratament. Cum este afectat pancreasul?

pancreas, organ vital
Sursă foto: Pixabay
Semne ale unui pancreas bolnav

Necroza pancreatică este considerată o infecție gravă care este cauzată de moartea țesutului pancreatic cauzând astfel infecția. Se mai numește pancreatită acută necrozantă. Practic, o infecție se va forma pe țesutul necrotic după câteva săptămâni de atac. Această afecțiune este foarte gravă și necesită îngrijiri medicale serioase. Aceasta va implica o lungă ședere în spital și supravegherea medicală serioasă de către o echipă de expertiză medicală.

Ce este pancreatita necrotizantă?

În termeni simpli, pancreatita necrozantă este o afecțiune în care anumite părți ale pancreasului încep să moară sau să se infecteze. Dacă pancreasul dvs. se infectează, enzimele vor începe să se scurgă pe pancreas, ducând la moartea rapidă a țesutului pancreatic. Țesutul pancreatic mort se poate infecta rezultând complicații care pun viața în pericol.

Simptomele pancreatitei necrotizante:

Majoritatea simptomelor pancreatitei necrozante apar asemănătoare cu acea pancreatită acută / cronică în care o persoană poate prezenta dureri bruște în regiunea superioară a abdomenului.

Această durere va fi de nesuportat, de obicei, atunci când stai întinsă și se poate simți mai puțin intensă în timp ce stai în picioare sau când te apleci. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale pancreatitei necrozante sunt:

  • Greață și febră
  • Vărsături
  • Durere de nesuportat în abdomen, inclusiv în spate
  • Abdomenul va începe să se simtă fraged când este atins
  • Abdomenul umflat

Notă: De obicei, o persoană care suferă de pancreatită necrozantă se va confrunta cu situații medicale care pun viața în pericol. În această situație, tractul binar se blochează din cauza consumului excesiv de alcool sau uneori din cauze necunoscute.

Cauzele pancreatitei necrotizante:

Pancreatita necrotizantă este o afecțiune care provine din pancreatita acută și se întâmplă în general atunci când pancreatita acută este lăsată netratată sau când tratamentul este ineficient. Practic, când pancreasul se infectează, se întâmplă pancreatită necrozantă.

Motivele pancreatitei necrotizante:

Există multe motive care înconjoară cauza pancreatitei necrozante. Iată o listă de motive pentru care trebuie să aveți grijă.

  • Consumul excesiv de alcool
  • Pietre biliare (pietre mici) în vezica biliară
  • Orice leziune cauzată pancreasului
  • Orice fel de tumoare în pancreas
  • Dacă organismul dumneavoastră are niveluri ridicate de calciu
  • Dacă organismul dumneavoastră are un nivel ridicat de grăsimi în sânge
  • Deteriorarea pancreasului datorită medicamentelor
  • Uneori din motive ereditare

Notă: În principal cauzele pancreatitei necrozante se datorează consumului excesiv de alcool și pietre în vezica biliară. Pietrele vezicii biliare se formează de obicei datorită colesterolului.

Tipuri de pancreatită

Există două tipuri diferite de pancreatită, cum ar fi acută și cronică:

1. Pancreatită acută:

Pancreatita acută se referă la o inflamație bruscă a pancreasului care este considerată mortală. Majoritatea persoanelor care suferă de pancreatită acută necrozantă se recuperează după ce au primit tratamentul potrivit. De cele mai multe ori, pancreatita acută este cauzată de pietre în vezica biliară numite calculi biliari sau de consumul intens de alcool. În unele cazuri, cauza pancreatitei acute este necunoscută.

Unele dintre celelalte cauze includ medicamente luate anterior, infecții, stres și tulburări metabolice. În unele dintre cele mai grave cazuri, pancreatita acută necrozantă poate duce la sângerări în glandă și poate provoca leziuni grave ale țesuturilor și infecții. De asemenea, are tendința de a dăuna altor organe vitale, cum ar fi inima, plămânii și rinichii.

2. Pancreatită cronică

70% dintre persoanele care suferă de pancreatită cronică au la bază consumul excesiv de alcool. Unii dintre ceilalți factori care cauzează această afecțiune sunt calculii vezicii biliare, fibroza chistică și reacția datorată anumitor medicamente. Un aspect rar al acestei afecțiuni este că existența ei nu poate fi urmărită uneori.

Tratamentul pentru pancreatita necrotizantă:

Tratamentul pancreatitei necrozante se face de obicei în două moduri. În primul rând pancreatita ca afecțiune este tratată separat și apoi partea moartă a pancreasului este tratată separat. De asemenea, rețineți că cel mai bun moment pentru un medic pentru a efectua o intervenție chirurgicală este de la 3 la 4 săptămâni după apariția afecțiunii. Dacă pacientul este foarte bolnav, atunci într-o astfel de situație trebuie efectuată imediat o intervenție chirurgicală.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel