marți, octombrie 26, 2021

Nelu Tătaru, despre vaccinarea obligatorie: „Covid ar putea fi o boală sezonieră. Ca gripa, în acest moment”.

Consilierul onorific al premierului Florin Cîţu pe probleme de sănătate și în gestionarea

pandemiei de Covid atrage atenția că vârful valului patru îl vom vedea la final de octombrie. Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii, este de părere că pandemia nu va dispărea dacă nu ajungem la rată de vaccinare de 60 – 70 la sută.

„Covid ar putea fi o boală sezonieră. Ca gripa, în acest moment”

„Poate nu a înțeles lumea. Atât timp cât suntem pe același grad de imunizare, aceste valuri se vor repeta, vom avea valurile 5, 6. Că vrem sau că nu vrem. Trebuie să ajungem la un grad de imunizare încât această boală să fie una sezonieră, primăvara – toamna, să spunem. Cum avem gripa în acest

moment.

N-o să terminăm această pandemie dacă nu ajungem la un grad de imunizare de 60-70%. Imunizarea o putem face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Mulţi dintre cetăţenii noştri aleg să treacă prin boală”, a declarat fostul ministru al Sănătăţii, potrivit Digi 24.

Tătaru crede că s-ar putea ajunge la restricţii pentru cetăţenii români dacă nu ajungem la rata de vaccinare din alte state europene.

„State europene, prin introducerea unor restricţii, au ajuns la rate de imunizare de 60, 70, chiar 80%. Noi în aceste momente mergem pe aceleaşi discuţii antivaccinare, bagatelizăm tot

ce înseamnă pandemie.

(…) Vedeam un studiu din Danemarca, ţară care ajunsese la 72% rată de vaccinare, şi îşi făceau griji de ceilalţi comunitari, românii şi bulgarii, care ar putea să întreţină această pandemie. Sunt discuţii şi sunt studii pe care fiecare stat şi le face, dar restricţiile nu vor întârzia să apară”, a adăugat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru explică ce trebuie introdusă obligativitatea vaccinării

Fostul ministru al Sănătății consideră că este timpul ca autoritățile să introducă obligativitatea vaccinării la unele categorii de oameni. Decizia va fi luată după ce se va face mai întâi o

analiză a Grupului Științific din cadrul DSU.

„Decizia va fi apoi la latitudinea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Sunt propuneri pe care eu le-am făcut, în condițiile în care vedem că avem o exacerbare a numărului de cazuri în ultima perioadă.

Cred că trebuie să luăm o decizie. Cred că este momentul să înțelegem că această pandemie nu o putem opri decât atingând un grad de imunizare. Și să respectăm niște reguli”, a subliniat Tătaru.

Întrebat despre numărul de cazuri de infectare, Tătaru a afirmat:

„Credeţi-mă că numărul de cazuri exact nu-l ştie nimeni. La numărul de cazuri

declarate, înmulţeam anul trecut cu 5 până la 10, ca să ştim numărul real de cazuri (…) Faptul că testările se pot face şi acasă, cu teste luate din farmacii, faptul că se pot face forme şi mai uşoare de boală, iar unii nu le mai declară, ne fac să credem că avem mult mai multe cazuri, chiar şi acum.

Avem şi în acest moment mai multe cazuri, dar lumea începe să trateze aceste cazuri ca pe o gripă sau sunt la siguranţa celor care poate s-au vaccinat sau celor care au trecut prin boală sau celor care fac o formă uşoară,”, a mai spus Nelu Tătaru, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Ultimele stiri