joi, ianuarie 21, 2021
Irina Lungu

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că România încă se află în primul val al pandemiei de coronavirus și că țara noastră va putea reintra în stare de urgență, dacă într-un interval de 3-4 zile numărul de cazuri noi de COVID-19 va ajunge la 10.000.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat 614 îmbolnăviri în România pe 9 iulie, maxim istoric, și al doilea record negativ după ziua precedentă, când se înregistraseră 555 cazuri de noi pacienți infectați.

Ministrul a explicat că nu va fi instaurată starea de urgență după doar două zile în care cazurile pozitive au ajuns la peste 550, ci va fi instituită dacă va fi o perioadă cu transmitere accentuată sau dacă vor numărul se va dubla de la o zi la alta.

“În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat Tătaru.

Tătaru a explicat că dacă oamenii vor continua să nu respecte regulile de distanțare fizică se poate ajunge la o transmitere comunitară accentuată a COVID-19.

„De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. Odată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămâni”.