Sari la conținut

Neurogeneza, un efect mai puțin cunoscut al sportului. Iată ce se întâmplă în creierul tău atunci când faci mișcare! Dr. Vasi Rădulescu: „În creierul tău se sintetizează substanțe care…”

afecțiuni neurologice

Neurogeneza este procesul care determină crearea noilor neuroni. Deși se credea că organismul nu mai poate crea alți neuroni decât cei deja dezvoltați, specialiștii în sănătate susțin că, de fapt, creierul nostru este capabil de acest lucru.

S-a constatat că neurogeneza apare la nivelul hipocampului și la nivelul amigdalei cerebrale. Diferiți factori pot influența dezvoltarea noilor neuroni, printre care exercițiile fizice.

De asemenea, studiile atestă faptul că rata neurogenezei scade în depresie și odată cu vârsta.

Neurogeneza este o descoperire importantă, întrucât prin creșterea producției de neuroni nou-născuți, ar putea deveni posibilă tratarea declinului cognitiv asociat vârstei și ameliorarea bolilor neurodegenerative precum demența.

Neurogeneza, un efect benefic al sportului

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie mai multe detalii despre neurogeneză și multiplele beneficii ale exercițiilor fizice.

„Știai că dacă faci mișcare susținută undeva la 40-45 de minute, în creierul tău se sintetizează substanțe care, printre altele, determină neurogeneză și neuroplasticitate?

Neurogeneza înseamnă producere de neuroni noi. Cine n-ar vrea asta?

Neuroplasticitate înseamnă conexiuni noi și practic transformarea creierului. Cine n-ar vrea asta?

Amintesc și de efectele pozitive pe sistemul cardiovascular, optimizarea masei corporale, îmbunătățirea profilului lipidic, scăderea inflamației, reducerea riscului de diabet, stimularea imunității și multe altele. Iarăși: cine n-ar vrea asta?

Fă miscare! E doar spre binele tău”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe o rețea de socializare.

boli neurodegenerative

11 sfaturi mărunte, oferite de Dr. Vasi Rădulescu

De asemenea, Dr. Vasi Rădulescu oferă 11 sfaturi care te vor ajuta să duci o viață mult mai sănătoasă și liniștită, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

„Aș putea să-mi permit să vă dau 11 sfaturi mărunte?

1. Visați. Veți pune bazele necesare construcției viitoare. Și mergeți pe drumul visurilor, că nu pică nimic din cer.

2. Munciți. Nu vine nimic peste noapte. Succesul ăla brusc e utopie. El ascunde în spate ani de trudă, încercări, greșeli.

3. Povestiți. Îmbrăcați totul în povești. Sunt atâtea elemente reci în viața noastră și ele trebuie acoperite cumva. Povești personale? Cu atât mai bine!

4. Sinceritatea poate speria pe mulți, dar e cheia reușitei. Fiți voi înșivă. Dacă veți forța lucrurile doar pentru a impresiona, veți ajunge să nu mai impresionați pe nimeni. Lăsați totul într-un ritm natural.

5. Antagoniștii sunt extrem de utili. Nu vă mai speriați atât de ei. Când apar, e semn că totul se mișcă bine. Ei stimulează apariția de forțe noi.

6. Fericirea a devenit un concept fals care-i seduce pe mulți. Viața nu e fugă după stări continue, roz și minunate. Viața e amalgam de trăiri negative și pozitive, care în definitiv înseamnă zbucium, devenire, acumulare de amintiri, dezvoltare a personalității.

7. Nu veți mulțumi niciodată pe toată lumea. Vă veți autodistruge încercând asta.

8. Țineți un filtru pentru oameni. Știu, pare dur, dar cei nocivi trebuie să dispară din viețile voastre.

9. Nu suntem pregătiți deplin pentru nimic. Construim continuu drumul de sub noi, din mers. Ne adaptăm la orice. Nu mai așteptați momente perfecte pentru a face ceva. Ele nu vor veni niciodată.

10. Aveți grijă de voi. Alocați resurse și timp pentru sănătate, liniștea, dezvoltarea voastră.

11. Faceți un pic de bine în jur”, adaugă Dr. Vasi Rădulescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel