Sari la conținut

Nevoia bruscă sau frecvența de a urina ascund această problemă de sănătate

Demența vasculară este un tip comun de demență cauzat de fluxul sanguin redus la creier. Semnele pot include o nevoie bruscă de a urina și modificări ale dispoziției.

Clinica Mayo spune că simptomele demenței vasculare variază, în funcție de partea creierului în care fluxul sanguin este afectat. Semnele și simptomele sale pot include „o dorință bruscă sau frecventă de a urina sau incapacitatea de a controla urina”, adaugă acesta.

Organizația spune că alte semne includ:

  • Confuzie
  • Dificultăți de atenție și concentrare
  • Capacitate redusă de a organiza gânduri sau acțiuni
  • Scăderea capacității de a analiza o situație, de a dezvolta un plan eficient și de a comunica acel plan altora
  • Gândire încetinită
  • Dificultate de organizare
  • Dificultate în a decide ce să facă în continuare
  • Probleme cu memoria
  • Neliniște și agitație
  • Mers instabil
  • Depresie sau apatie

NHS spune: „Demența vasculară tinde să se agraveze în timp, deși uneori este posibil să  încetinească”.

Organismul de sănătate explică că în prezent nu există un tratament pentru demența vasculară și că nu există nicio modalitate de a inversa pierderea de celule cerebrale care a avut loc înainte ca afecțiunea să fie diagnosticată.

Se afirmă: „Dar tratamentul poate ajuta uneori la încetinirea demenței vasculare.

Tratamentul urmărește să abordeze cauza de bază, care poate reduce viteza cu care celulele creierului sunt pierdute.”

Se adaugă: „Demența vasculară se va agrava de obicei în timp. Acest lucru se poate întâmpla în etape bruște, cu perioade între ele în care simptomele nu se schimbă prea mult, dar este dificil de prezis când se va întâmpla acest lucru.”

Societatea Alzheimer (AS) explică: „Demența vasculară este cauzată de reducerea alimentării cu sânge a creierului din cauza vaselor de sânge bolnave.

AS spune că dacă sistemul vascular din creier este deteriorat – astfel încât vasele de sânge se scurg sau se blochează – atunci sângele nu poate ajunge la celulele creierului și acestea vor muri în cele din urmă.

„Această moarte a celulelor creierului poate cauza probleme de memorie, gândire sau raționament.

„Împreună, aceste trei elemente sunt cunoscute sub numele de cunoaștere. Când aceste probleme cognitive sunt suficient de grave pentru a avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi, aceasta este cunoscută sub denumirea de demență vasculară”.

Organizația de sănătate spune că cel puțin 10% dintre persoanele cu demență sunt diagnosticate cu demență mixtă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel