Sari la conținut

Nici cafeaua nu mai e ce-a fost. Atenție la ceea ce bei, comoditatea nu e atât de ieftină!

Nici cafeaua nu mai e ce-a fost! Din grabă, comoditate sau indiferență ne mulțumim cu o cafea de-a gata. Ne costă puțin și nu-i prea rea nici la gust.

Ignorăm însă tocmai ceea ce este mai important, calitatea. Cafeaua de la automat conţine multe chimicale. Atât de multe încât organismul nici nu poate face față. Vor fi afectate, pe rând, ficatul, rinichii, iar imunitatea va avea și ea de suferit.

Dar care sunt ingredientele cafelei care costă nu mai mult de 2 lei.

Vorbind despre  cafea cu lapte, aceasta va conține, desigur, lapte, care este însă  o cremă pudră cu gust de lapte, care conţine lapte praf degresat, sirop de glucoză, grăsime vegetală, praf de zer, proteine din lapte, agent de îngroşare, stabilizator.


Nici espresso de la automat nu îți garantează o mai bună calitate, problemele fiind legate de conținutul prea mare de cofeină, care depășește aportul zilnic acceptabil, existând riscul de a face pietre la rinichi, de a avea palpitaţii, dar și probleme de creştere a tensiunii arteriale.

În același timp, e bine de știut: cafeaua instant se resoarbe și mai greu.

Ciocolata caldă, un alt produs popular pe care îl luăm de la automat, conţine zahăr, pudră de cacao, lapte praf degresat, lactoză, grăsime vegetală, proteine din lapte, arome, stabilizator.

Ingrediente similare se regăsesc şi în compoziţia altor băuturi care conţin lapte.

Vorbim de cappuccino, mochaccino, care conțin sirop de glucoză, grăsime vegetală hidrogenată, proteine din lapte, stabilizatori (fosfat dipotasic şi polifosfat sodic), emulsificatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi şi esteri mono şi diacetil tartrici ai moni şi digliceridelor cu acizi graşi), antiaglomerant (fosfat tricalcic) şi colorant (betacaroten). Poate conţine, de asemenea, şi urme de soia, gluten sau ţelină.

Dacă nu putem prepara noi înșine o cafea din boabe măcinate, bine ar fi ca măcar automatul de unde cumpărăm să macine boabele pe loc.

Aceste băuturi ar trebui totuși consumate ocazional putând fi periculoase dacă sunt incluse în dieta zilnică. Ele conţin multe E-uri (arome, stabilizatori, agent de îngroşare) şi ingredient cu potenţial alergen.


Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel