sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Nicolae Botgros, declarații sfâșietoare despre spitalizarea în urma infectării cu COVID-19. „Mă temeam și urlam de durere”.

Cel mai cunoscut maestru rapsod din Republica Moldova a fost internat în spital o lună și patru zile. Cu toate că a ajuns acasă, Nicolae Botgros este, în continuare, dependent de masca de oxigen. Merge la spital pentru analize, face câte un cerc în jurul stadionului și se bucură de fiecare minut din viață.

Te-ar mai interesa: Făina de greieri se vinde în România. Cât costă un...

Nicolae Botgros a povestit, într-un interviu pentru report.md, iadul prin care a trecut. Celebrul dirijor spune că coronavirusul l-a schimbat. „S-a schimbat totul. Inclusiv prioritățile. Mi s-a schimbat nu doar percepția asupra vieții. Dar s-a schimbat și părerea pe care o aveam eu despre mine”, a spus acesta.

Nicolae Botgros nu știe de unde a contractat virusul, însă starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid, fiind totodată copleșit de panică și durere.

„Nu puteam vorbi, pentru că paturile erau separate de niște paravane și nu ne vedeam unul cu altul. Doar ne auzeam. Când au aflat că este Botgros printre ei, m-au salutat și mi-au spus cuvinte frumoase. Cineva spunea că e din Soroca, altul – de la Briceni sau Nisporeni. Acolo profesia nu contează. Acolo toți eram pacienți cu COVID.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai rezistență la insulină. Ce î...

Când m-au dus acolo îmi era foarte greu. Mi-e rușine să vă spun, dar când am ajuns la spital eram foarte speriat. Mă temeam și urlam de durere. Așa durere… simțeam. Nu înțelegeam ce mi se întâmplă și cum am ajuns într-o așa situație. Oamenii de acolo, din spatele acelor paravane, m-au încurajat. Mi-au spus să mă liniștesc, că totul o să fie bine și eu o să mă întorc acasă viu.

Te-ar mai interesa: Medicii atenționează: Nu grăsimile distrug ficatul...

„O să mergem împreună la concert. Dvs o să ne cântați – noi o să dansăm și o să fim toți împreună”, îmi spuneau ei. M-au ajutat foarte mult și pacienții de acolo, și medicii”, a povestit Botgros.

Nicolae Botgros: Șase zile și șapte nopți nu le-am dormit absolut deloc

Cel mai greu i s-a părut maestrului să poarte mască de protecție non-stop.

„Cel mai greu mi-a fost să stau cu masca cu oxigen pe față non-stop, inclusiv să dorm cu ea. Dar nici măcar nu poți să dormi, pentru că ești plin cu catetere, sonde, tuburi, cabluri! Ești „îmbrăcat” în toate acestea și arăți ca un cosmonaut.

Te-ar mai interesa: ”Putem să prevenim îmbătrânirea creierului!” Un ne...

Ți-e somn, dar nu poți dormi. Te temi să nu cadă vreo sondă, să nu iasă vreun cateter și să înceapă să curgă sânge. Stai mereu cu frica să nu se întâmple ceva. Somnul nu-i somn. Odihna nu-i odihnă. Șase zile și șapte nopți nu le-am dormit absolut deloc.

Mai ațipeam uneori ziua, dar nici măcar nu știam când îi ziuă și când e noapte. Mai întrebam pe câte un medic cât este ora… Mă simțeam ca într-o altă lume”, a mărturisit celebrul dirijor.

Te-ar mai interesa: Cinci simptome neobișnuite ale cancerului de sân p...

Nicolae Botgros: Nu simțeam nimic, pentru că am fost sedat

Nicolae Botgros a mai povestit că plămânii i-au fost afectați în proporție de 70%. În momentul în care a ajuns acasă, și-a sărutat copiii, soția și vioara.

„Plămânii mei au fost afectați în proporție de 70%, poate chiar și mai mult. Nu simțeam nimic, pentru că am fost sedat. Când pacienții sunt mai agitați, mai agresivi – medicii le pun niște injecții și îi calmează.

(…) Primul lucru pe care l-am făcut când am venit acasă a fost să-mi sărut soția, copii și vioara. Clar că este cam devreme pentru exerciții, dar fac niște game. Totuși, o să mai las să treacă ceva timp”, a mai spus maestrul Botgros.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private