Sari la conținut

Nicturia: tot ce trebuie să știi despre afecțiunea care îți strică somnul. Simptome, cauze, diagnostic, tratament

nou proiect pentru persoane vulnerabile
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
noua lege elaborată de Guvern

Tot ce trebuie să știi despre afecțiunea care îți strică somnul. Dacă trebuie să te trezești de mai multe ori în timpul nopții pentru a urina, ai putea consulta un medic pentru a afla dacă este vorba de nicturie.

Este vorba de un simptom urologic comun care perturbă somnul a milioane de oameni de pe tot globul. Nicturia nu este o boală, ci un simptom care poate apărea din diverse cauze.

Ar putea fi la fel de simplu ca excesul de lichide pe care le-ați băut înainte de culcare sau ar putea indica probleme subiacente, cum ar fi tulburări de somn, obstrucția vezicii urinare sau o prostată mărită.

Nicturia, afecțiunea care te trimite la toaletă noaptea

În unele cazuri, poate fi din cauza medicamentelor care conțin diuretice. Afecțiuni precum sarcina, diabetul, hipertensiunea arterială, edemul și bolile de inimă pot provoca, de asemenea, urinare frecventă pe timp de noapte.

Potrivit National Library of Medicine, unul din trei adulți cu vârsta de 30 de ani și peste merge de cel puțin două la baie în fiecare noapte, iar aproximativ 70% dintre ei sunt deranjați de somnul perturbat.

Când vine vorba de adulții cu vârsta peste 65 de ani, aproximativ 50% se trezesc cel puțin o dată pe noapte pentru a urina și aproximativ 24% experimentează două sau mai multe episoade.

insomnie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptome și diagnostic

Nevoia de trezire de două sau de mai multe ori pe noapte pentru a merge la toaletă este un un semn clar de nicturie. În mod normal, ar trebui să putem dormi şase până la opt ore fără a avea nevoie să urinăm.

Aşadar, simptomele nicturiei pot include:

  • trezirea de mai multe ori pe noapte pentru a urina;
  • urinarea excesivă şi mai mult decât este normal (poliurie);
  • oboseală, somnolență, chiar și după trezire (urinarea frecventă poate întrerupe ciclul de somn).

Diagnosticul de nicturie este adesea slab, deoarece pacienții de obicei nu realizează că este o afecțiune anormală, dar tratabilă. Deși nu pune viața în pericol, este important să se diagnosticheze nicturia, deoarece poate indica o problemă gravă de sănătate subiacentă.

La unii oameni, simptomele duc la privarea de somn pe termen lung și probleme de sănătate asociate.

Afecțiunea care îți strică somnul. Tratament

Tratamentul pentru nicturie variază în funcție de cauza de bază. De exemplu, dacă apneea în somn este cauza, abordarea afecțiunii poate implica căutarea ajutorului de la un specialist în somn.

Pe de altă parte, dacă diabetul este cauza principală, gestionarea nivelului de zahăr din sânge devine punctul central.

Indiferent de cauza de bază, adoptarea anumitor modificări ale stilului de viață ar putea ajuta la gestionarea nicturiei. Acestea includ:

  • restricționarea lichidelor seara (în special băuturile cu cofeină),
  • luarea de medicamente diuretice dimineața sau cu cel puțin șase ore înainte de culcare
  • somnul de după-amiază.

Pentru a întări mușchii podelei pelvine, practicarea terapiei fizice a podelei pelvine ar putea ajuta.

Menținerea picioarelor ridicate în timp ce stați întins și purtarea ciorapilor compresivi ar putea ajuta la distribuirea eficientă a fluidelor.

În plus față de acestea, medicii specialiști pot prescrie medicamente pentru a reduce simptomele vezicii urinare hiperactive.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel