Sari la conținut

Nivelul meu de oxigen din sânge este normal? Cum putem să ne măsurăm nivelul de oxigen din sânge?

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un ritm cardiac mărit în starea de repaus poate creşte riscul decesului prematur

Ce arată nivelul de oxigen din sânge? Nivelul de oxigen din sânge este o măsură a cantității de oxigen pe care o transportă celulele roșii din sânge. Corpul tău reglează îndeaproape nivelul de oxigen din sânge. Menținerea echilibrului precis al sângelui saturat cu oxigen este vitală pentru sănătatea dumneavoastră.

Majoritatea copiilor și adulților nu trebuie să-și monitorizeze nivelul de oxigen din sânge. De fapt, mulți medici nu o vor verifica decât dacă prezentați semne ale unei probleme, cum ar fi dificultăți de respirație sau dureri în piept.

Cu toate acestea, multe persoane cu afecțiuni cronice trebuie să își monitorizeze nivelul de oxigen din sânge. Aceasta include astm, boli de inimă și boli pulmonare obstructive cronice (BPOC).

În aceste cazuri, monitorizarea nivelului de oxigen din sânge vă poate ajuta să determinați dacă tratamentele funcționează sau dacă acestea ar trebui ajustate.

Cum este măsurat nivelul de oxigen din sânge?

Nivelul de oxigen din sânge poate fi măsurat cu două teste diferite:

Gaz arterial din sânge

Un test de gaze arteriale din sânge (ABG) este un test de sânge. Vă măsoară nivelul de oxigen din sânge. De asemenea, poate detecta nivelul altor gaze din sânge, precum și pH-ul (nivelul acidului / bazei). Un ABG este foarte precis, dar este invaziv.

Pentru a obține o măsurare ABG, medicul dumneavoastră va extrage sânge dintr-o arteră mai degrabă decât dintr-o venă. Spre deosebire de vene, arterele au un puls care poate fi resimțit. De asemenea, sângele extras din artere este oxigenat. Sângele din vene nu este.

Artera din încheietura mâinii este utilizată, deoarece se simte ușor în comparație cu altele din corp.

Încheietura mâinii este o zonă sensibilă, ceea ce face ca extragerea sângelui să fie mai inconfortabilă în comparație cu o venă de lângă cot. Arterele sunt, de asemenea, mai adânci decât venele, sporind disconfortul.

Pulsoximetru

Un puls oximetru este un dispozitiv neinvaziv care estimează cantitatea de oxigen din sângele dumneavoastră. Face acest lucru trimițând lumină infraroșie în capilare în deget, de la picior sau lobul urechii. Apoi măsoară câtă lumină este reflectată de gaze.

O citire indică ce procent din sângele dvs. este saturat, cunoscut sub numele de nivelul SpO2. Acest test are o fereastră de eroare de 2%. Aceasta înseamnă că citirea poate fi cu până la 2% mai mare sau mai mică decât nivelul real de oxigen din sânge.

Este posibil ca acest test să fie puțin mai precis, dar este foarte ușor de efectuat de către medici. Așadar, medicii se bazează pe el pentru citiri rapide.

Lucruri precum oja închisă la culoare sau extremitățile reci pot face ca pulsul să citească mai jos decât în mod normal. Medicul dumneavoastră vă poate îndepărta oja de pe unghii înainte de a utiliza aparatul.

Cum interpretăm nivelul de oxigen din sânge?

O măsurare a oxigenului din sânge se numește nivelul de saturație a oxigenului. În stenograma medicală, îl puteți auzi numit PaO2 atunci când utilizați un gaz din sânge și un O2 sat (SpO2) atunci când utilizați un pulsoximetru. Aceste instrucțiuni vă vor ajuta să înțelegeți ce ar putea însemna rezultatul dvs.:

Normal: Un nivel normal de oxigen ABG pentru plămânii sănătoși scade între 80 și 100 milimetri de mercur (mm Hg). Dacă un pulsoximetru a măsurat nivelul de oxigen din sânge (SpO2), o citire normală este de obicei între 95 și 100%.

Cu toate acestea, în BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) sau în alte boli pulmonare, aceste intervale pot să nu se aplice. Medicul dumneavoastră vă va anunța ce este normal pentru starea dumneavoastră specifică. De exemplu, nu este neobișnuit ca persoanele cu BPOC severă să își mențină nivelul pulsului (SpO2) între 88 și 92%.

Sub normal: un nivel de oxigen din sânge sub nivelul normal se numește hipoxemie. Hipoxemia este adesea un motiv de îngrijorare. Cu cât este mai scăzut nivelul de oxigen, cu atât hipoxemia este mai severă. Acest lucru poate duce la complicații în țesuturile și organele corpului.

În mod normal, o citire PaO2 sub 80 mm Hg sau un puls puls (SpO2) sub 95% este considerat scăzut. Este important să știți ce este normal pentru dvs., mai ales dacă aveți o afecțiune cronică pulmonară.

Medicul dumneavoastră vă poate oferi recomandări cu privire la nivelurile de oxigen care sunt acceptabile pentru dumneavoastră.

Peste normal: dacă respirația este neasistată, este dificil ca nivelurile de oxigen să fie prea mari. În majoritatea cazurilor, nivelurile ridicate de oxigen apar la persoanele care utilizează oxigen suplimentar. Acest lucru poate fi detectat pe un ABG.

Ce se întâmplă dacă nivelul de oxigen este prea scăzut?

Când nivelul de oxigen din sânge depășește intervalul obișnuit, este posibil să începeți să prezentați simptome precum:

  • dificultăți de respirație
  • dureri în piept
  • confuzie
  • durere de cap
  • bataie rapida a inimii

Dacă continuați să aveți un nivel scăzut de oxigen din sânge, puteți prezenta simptome de cianoză. Semnul distinctiv al acestei afecțiuni este o decolorare albastră a paturilor unghiale, a pielii și a membranelor mucoase.

Cianoza este considerată o urgență. Dacă aveți simptome, ar trebui să solicitați asistență medicală imediată. Cianoza poate duce la insuficiență respiratorie, care poate pune viața în pericol.

Cum să vă ajustați nivelul de oxigen din sânge?

Dacă nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut, poate fi necesar să vă măriți saturația de oxigen. Acest lucru se face adesea cu oxigen suplimentar.

Oxigenul suplimentar la domiciliu este considerat un medicament, iar medicul dumneavoastră trebuie să îl prescrie. Este important să urmați sfaturile specifice ale medicului dumneavoastră cu privire la modul în care ar trebui utilizat oxigenul la domiciliu pentru a evita complicațiile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel