Sari la conținut

Noi cazuri de meningită cu virusul West Nile. O femeie din Brăila a decedat

tantari
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Prefectura Brăila a anunţat că specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au confirmat încă două cazuri de meningită cu virusul West-Nile.

Este vorba despre o femeie de 83 de ani, care a murit în 4 septembrie, dar şi despre un bărbat de 62 de ani, cu evoluţie favorabilă a bolii.

Sursa citată de News.ro a precizat că femeia cu domiciliul şi expunerea în localitatea Ulmu, a fost internată în data de 01.09.2023, pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu diagnostic de Meningită acută. Pacienta a fost transferată, în 2 septembrie, în Secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă severă de boală, cu evoluţie nefavorabilă. ”În data de 04.09.2023 pacienta a decedat”, anunţă Prefectura Brăila.

De asemenea, este vorba despre un bărbat de 62 ani, cu domiciliul în satul Plopi şi expunerea la domiciliul flotant din localitatea Lacu Sărat, la o fermă de bovine, internat în data de 06.09.2023, pe Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă uşoară de boală, cu evoluţie favorabilă.

”Menţionăm că acestea sunt cazurile 3 şi 4 confirmate de meningită cu virus West Nile pe teritoriul judeţului Brăila în perioada de supraveghere 5 iunie – 31 octombrie 2023”, a mai precizat Prefectura Brăila.

DSP Brăila recomandă, în cazul simptomelor severe, prezentarea de urgenţă la medic. De asemenea, instituţia a transmis unităţilor medicale din judeţ ca, pentru orice suspiciune de meningită / meningoencefalită / encefalită, sindrom febril de etiologie neprecizată, pacienţii în cauză să fie trimişi către Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Brăila.

Recomandările INSP pentru populaţie

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

* să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;

* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);

* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Conform OMS, in 80% din cazurile de infectie cu West Nile la om, nu apar simptome. Doar 20% dintre persoanele infectate dezvolta febra West Nile in forma moderata sau severa.

Potrivit CDC, aprox. 1 din 150 de persoane infectate dezvolta o boala grava care afecteaza sistemul nervos central: encefalita (inflamatia creierului) sau meningita.

Simptomele bolii

  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Dureri articulare
  • Varsaturi
  • Diaree
  • Eruptii cutanate
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel