Sari la conținut

Noi informații despre pașaportul COVID. Care este perioada de valabilitate?

certificat verde european
Sursa: Unsplash

Recent, Parlamentul European și statele U.E. au ajuns la un acord asupra certificatului de vaccinare. Pașaportul COVID, numit acum „certificat UE Covid-19”, are rolul de a facilita circulația liberă a cetățenilor în interiorul Uniunii Europene. Acesta va conține informații despre vaccinarea anti-COVID, anticorpii obținuți prin boală și, de asemenea, efectuarea testelor Covid-19.

Certificatul nu va pune în pericol datele personale, asigură autoritățile. Informațiile conținute se vor referi strict la siguranța cetățenilor în contextul pandemic actual.

Instituţiile europene au ajuns joi la un acord provizoriu asupra Certificatului digital UE Covid-19, care va fi implementat vara aceasta. Anunțul a fost făcut de către comisarul Didier Reynders pe pagina sa de Twitter, informează Capital.

„Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid. Oferim această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mişcare pentru toţi cetăţenii”, scrie comisarul Didier Reynders.

Pașaportul COVID, valabil pentru 12 luni

După câteva sesiuni de discuții, Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord în privința certificatului. Deși autoritățile nu pot acoperi costul integral al testelor PCR necesare pentru certificat, asigură populația că va acorda 200 de milioane de euro. Astfel, propunerea garantează că testele PCR trebuie să aibă un preţ „accesibil”.

De asemenea, propunerea solicită statelor membre „să se abţină” să impună turiştilor imunizaţi restricţii suplimentare, precum teste PRC noi sau carantină, decât dacă le consideră necesare din motive de sănătate publică.

La finalul lunii aprilie, Parlamentul European şi-a adoptat poziţia de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulaţie în Europa în timpul pandemiei.

Eurodeputaţii au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” – în locul „adeverinţei electronice verzi”, conform propunerii Comisiei – ar trebui să fie valabil timp de 12 luni şi nu mai mult.

Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel