Categories: Ştiri sănătate

Noi medicamente pe lista de compensate și gratuite. Lista întră în vigoare de la 1 mai

Din cuprinsul articolului

Noi medicamente pe lista de compensate. Pe data de 1 mai, intră în vigoare o nouă listă de medicamente compensate și gratuite, includând zeci de molecule noi, multe dintre ele fiind introduse pentru prima dată.

Această veste aduce un beneficiu semnificativ pentru pacienții care se confruntă cu afecțiuni cronice severe. Lista actualizată cuprinde 28 de molecule noi, care vor fi disponibile pentru prescriere începând cu data de 1 mai.

Ministerul Sănătății (MS) urmărește să îmbunătățească accesul pacienților cronici la medicamente de ultimă generație, prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite. La cererea MS, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern care include introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr de 28 de molecule inovative, dintre care 22 sunt complet noi și nu au fost listate anterior.

De asemenea, această actualizare include și alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum și Apremilastum), care sunt introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în Hotărârea de Guvern 720/2008.

Noi medicamente pe lista de compensate

Medicamentele inovative sunt destinate pacienților cu afecțiuni de tipul:

– Hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D

Ciroză hepatica

-Boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice

– Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)

– Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă

– Boli endocrine și metabolice

– Boala cronică de rinichi – faza predializă

– Boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare)

– Boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt

– Poliartrita reumatoidă

– Artropatia psoriazică

– Spondiloartrita axială

– Psoriazis cronic sever

”Accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți este o preocupare constantă a Ministerului Sănătății în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți.

Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români.

Oamenii au nevoie de atenție și de empatie, deopotrivă din partea medicilor și a autorităților. Împreună lucrăm pentru asta!”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Programul naţional de oncologie se completează cu șase noi molecule de ultimă generație: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI și Mosunetuzumabum DCI.

Recent Posts

Astăzi începe Săptămâna Luminată, moment în care se deschid Porție Raiului. Tradiții și superstiții în Săptămâna Luminată, pentru a avea noroc tot anul

Săptămâna Luminată este săptămâna care urmează Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna…

8 minute ago

HOROSCOP: Patru ZODII cu lipici la BANI în luna MAI 2024. Atrag NOROCUL ca un magnet!

Dacă vă întrebați ce rezervă viitorul imediat apropiat nativilor, astrele spun că patru zodii vor…

28 de minute ago

Cine NU ar trebui să consume brânză. Ce boli pot fi agravate

Deşi este consumază de multe persoane, brânza este o sursă de grăsimi saturate și colesterol…

49 de minute ago

Primul SEMN al cancerului de sân NU este întotdeauna un nodul!

În timp ce multe femei se îngrijorează şi apelează la medicul de familie după ce…

o oră ago

Alina Bădic, horoscop 6- 11 mai: vești senzaționale pentru nativi! În destinul lor intervin MARILE SCHIMBĂRI așteptate de o viață întreagă!

Alina Bădic a prezentat horoscopul pentru săptămâna 6- 11 mai, anunțând marile schimbări din destinul…

o oră ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic