sâmbătă, octombrie 31, 2020

Marți seară, după 37 zile de nefuncționare, pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate apărea un anunț că platforma informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcțiune. Medicii de famillie au constatat însă altceva, atunci când au vrut să valideze consultații sau rețete.

”Nu se poate accesa nimic. E foarteimportant vezi ce diagnostice are, ce reţete, dacă ajunge în spital colegul să poată vedea ce tratamenta ia bolnavul dacă are alergii…″, a explicat dr. Cosmina Berbecel, medic de familie, pentru stirileprotv.ro.

Citește și:

În plus, informațiile din dosarele electronice ale pacienților, care ar trebui să fie confidențiale, pot fi accesate de persoane neautorizate.

”Ne apare mesajul că site-ul nu e sigur şi că info pot fi furate…că nu e recomandat accesul..forţăm accesul…aici ne-a blocat complet…site-ul utilizează setări de securitate învechite sau nesigure”, a mai spus alt medic de familie pentru stirileprotv.ro.

Citește și:

Aceste lucruri sunt menţionate şi în raportul corpului de control al Ministerului Sănătăţii. Nu există serviciu de mententa pentru dosarul electronic, iar securitatea platformei nu poate fi asigurată. Aşa se face ca persoane fără autroizatie au acces la date cu caracter confidenţial.

Probleme există însă de când dosarul electronic de sănătate a fost pus în funcţiune. A început să se lucreze la el din 2014, iar din noiembrie 2016 a devenit obligatoriu.

Citește și:

Oficialii de la CNAS neagă realitatea şi susţin că deşi există unele probleme, dosarul electronic de sănătate funcţionează. Trebuie doar adaptat cerinţelor Curţii Constituţionale care în urmă cu un an l-a declarat neconstituţional, spunând că încalcă regulile GDPR. S-a făcut o lege în acest sens, însă mai e nevoie de câteva acte normative.

Toate aceste nereguli de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt acum anchetate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Parteneri--