Sari la conținut

Noi tratamente gratuite şi compensate în România. Peste 700.000 de pacienţi vor beneficia de medicamente

medicamente
Foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente periculoase ce ar trebui evitate

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a inclus în lista de medicamente gratuite şi compensate opt noi molecule inovative. Se estimează că de noile medicamente vor beneficia peste 700.000 de pacienţi.

”La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 12 aprilie 2023, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătăţii care a inclus în anul 2022 de două ori mai multe molecule noi decât în 2021.

Ce tipuri de afecţiuni medicale sunt vizate de noile tratamente

”Actuala HG introduce alte 8 molecule noi destinate pacienţilor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, pentru care au fost încheiate contracte cost–volum. Comisiile de specialitate ale MS estimează că, aproximativ 700.000 pacienţi vor beneficia de tratament cu noile molecule”, a mai transmis ministerul.

Instituţia explică faptul că medicii curanţi vor avea la dispoziţie noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcţie de particularităţile fiecărui pacient. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite va intra în vigoare de la 1 mai 2023.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel