duminică, septembrie 27, 2020

O tulpina a noului coronavirus a devenit dominanta la nivel mondial si este mai contagioasa decat versiunile care s-au raspandit in primele zile ale pandemiei de COVID-19, au identificat cercetatorii.

Noua tulpina a aparut in februarie in Europa, migrand apoi spre Coasta de Est a Statelor Unite, iar la jumatatea lunii martie a devenit dominanta la nivel mondial, arata un studiu realizat de Los Alamos National Laboratory, Statele Unite. In plus, nu doar ca se raspandeste mai repede, dar s-ar parea ca aceasta ii face vulnerabili la o a doua infectie pe cei care s-au vindecat de COVID-19, scrie Los Angeles Times.

Citește și:

Raportul de 33 de pagini a fost postat marti pe BioRxiv, un site pe care cercetatorii isi impartasesc studiile inainte ca acestea sa fie publicate, in cadrul efortului de a grabi colaborarile cu echipele care lucreaza la dezvoltarea de tratamente si vaccinuri contra COVID-19.

Mutatia depistata de noul studiu afecteaza celebrii tepi de pe invelisul exterior al coronavirusului, care ii permite sa patrunda in celulele sistemului respirator. Autorii considera ca se impune un semnal timpuriu de alarma pentru ca vaccinul si medicamentele care vor fi dezvoltate in toata lumea sa fie eficiente impotriva noii tulpini.

Citește și:

„Povestea e ingrijoratoare, fiindca vedem o forma modificata a virusului care se dezvolta rapid si care in martie a devenit forma pandemica dominanta. Cand virusurile cu aceasta mutatie intra in populatie, incep sa se impuna rapid in epidemia locala, pe masura ce sunt mai transmisibile”, a scris pe Facebook Bette Korber, biolog la Los Alamos Laboratory.

Citeste continuarea…

Parteneri