Sari la conținut

Noul coronavirus care amenință Europa. Cercetători: E semn RĂU

pandemie
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Liliecii și pangolinii nu sunt singurele animale sălbatice care adăpostesc noi coronavirusuri. Rozătoarele precum șobolanii, șoarecii și volei pot, de asemenea, să poarte viruși care uneori sunt capabili să sară peste propria noastră specie.

Printre șoarecii cu spate roșu din Suedia (Myodes glareolus), cercetătorii au identificat acum un coronavirus răspândit și comun, pe care l-au numit virusul Grimsö, după locul unde a fost descoperit.

Nu știm dacă virusul nou găsit este în vreun fel periculos pentru oameni; cu toate acestea, descoperirile sunt o bună reamintire a motivului pentru care trebuie să monitorizăm virușii faunei sălbatice, în special cei transportați de animalele care trăiesc în imediata apropiere a noastră.

„Există motive întemeiate pentru a continua monitorizarea coronavirusului”

„Încă nu știm ce amenințări potențiale poate reprezenta virusul Grimsö pentru sănătatea publică. Cu toate acestea, pe baza observațiilor noastre și a coronavirusurilor anterioare identificate în rândul rozătoarelor de câmp, există motive întemeiate pentru a continua monitorizarea coronavirusului în rândul rozătoarelor sălbatice”, spune virusologul Åke Lundkvist de la Universitatea Uppsala din Suedia, notează Science Alert.

Șoarecii de câmp sunt unele dintre cele mai comune rozătoare găsite în Europa. Căile lor se încrucișează adesea cu propria noastră specie și sunt gazde cunoscute ale virusului Puumala, care provoacă o febră hemoragică cunoscută sub numele de nefropatie epidemica la oameni.

Atunci când caută refugiu de condiții meteorologice nefavorabile, volei sunt cunoscuti că se adăpostesc în clădirile umane, iar acest lucru crește riscul ca noi să contractăm o boală pe care o poartă în gospodăriile noastre.

Chiar înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19, Lundkvist și colegii săi au încercat să monitorizeze bolile faunei sălbatice în rândul rozătoarelor, pentru a anticipa mai bine când virușii lor s-ar putea răspândi. Având în vedere ritmul neîncetat al schimbărilor climatice și al distrugerii habitatului, există toate șansele că interacțiunile noastre cu acestea să crească doar în viitor.

Între 2015 și 2017, cercetătorii de la Uppsala au examinat 450 de rozătoare sălbatice dintr-un loc aflat la vest de Stockholm, numit Grimsö. Testând creaturile pentru coronavirus, echipa a descoperit un nou betacoronavirus care circulă în 3,4% din eșantion.

Noul coronavirus care amenință Europa

Betacoronavirusurile se găsesc de obicei printre lilieci și rozătoare și, atunci când ajung la oameni, sunt responsabili pentru cauzarea răcelii comune și a virușilor respiratori precum SARS-CoV-2.

Noul virus al șoarecilor nu a fost prins să ajungă la oameni, dar dacă COVID-19 ne-a învățat ceva, este că avem nevoie de o supraveghere sporită a bolilor faunei sălbatice pentru a preveni noi focare.

Pe parcursul a trei ani, cercetătorii din Suedia au descoperit mai multe tulpini virale distincte ale virusului Grimsö care circulă în rândul populațiilor de rozătoare.

În plus, alte coronavirusuri strâns legate au fost distribuite pe scară largă printre rozătoare din alte părți ale Europei, cum ar fi Franța, Germania și Polonia, ceea ce sugerează că aceste creaturi sunt rezervoare naturale pentru boală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel