joi, ianuarie 21, 2021
Irina Lungu

Noul coronavirus Covid-19 se pare că nu ne va părăsi prea curând. Este un fel de gripă și e posibil să facă parte din viața noastră mult timp de acum încolo. Noul coronavirus poate fi o amenințare pe termen lung!

Vestea a dat-o un specialist chinez în afecţiuni respiratorii, citat joi de agenţia Xinhua.

Covid-19 este posibil să se transforme într-o boală de lungă durată, precum gripa, a declarat Wang. ”Trebuie să fim pregătiţi pentru aşa ceva”, a spus specialistul.

Wang Chen a subliniat necesitatea studierii caracteristicilor biologice ale virusului şi adoptarea măsurilor corespunzătoare pentru prevenirea şi aplicarea tratamentului în mediu clinic, precum şi pentru prevenţie în viaţa de zi cu zi.

El a subliniat rolul important al cercetării ştiinţifice în înţelegerea Covid-19 şi pentru prevenirea şi controlul acestui virus.

Coronavirusul a fost deseori comparat cu SARS, Sindromul Respirator Acut Sever din 2003, care a făcut numeroase victime. Însă SARS a dispărut repede. Covid-19 are toate datele să nu dispară prea curând.

Wang Chen a subliniat necesitatea studierii caracteristicilor biologice ale virusului şi adoptarea măsurilor corespunzătoare pentru prevenirea şi aplicarea tratamentului în mediu clinic, precum şi pentru prevenţie în viaţa de zi cu zi, notează Agerpres.

El a subliniat rolul important al cercetării ştiinţifice în înţelegerea Covid-19 şi pentru prevenirea şi controlul acestui virus.

Potrivit concluziilor unui studiu publicat miercuri în New England Journal of Medicine de oameni de ştiinţă din China care au studiat probe prelevate din nasul şi gâtul a 18 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, acesta se comportă mai degrabă ca gripa, în comparaţie cu alte virusuri foarte apropiate, ceea ce sugerează că se poate răspândi mult mai uşor decât se credea anterior.

Spre deosebire de SARS, care provoacă infecţii în tractul respirator inferior, care pot cauza pneumonie, Covid-19 se pare că preferă atât căile respiratorii superioare cât şi pe cele inferioare. Acest lucru înseamnă nu doar că este capabil să provoace pneumonie severă, dar şi să se răspândească cu uşurinţă, ca gripa sau răceala comună. Cercetătorii au declarat că rezultatele lor completează rapoartele conform cărora virusul poate fi transmis mai devreme în cursul infecţiei şi sugerează că pentru controlarea lui va fi nevoie de o abordare diferită de cea care a funcţionat în cazul SARS.