Sari la conținut

Noul ministru al Sănătății și prof. dr. Adrian Streinu Cercel, apel către populație în problema GRIPEI. Ce ne transmit oficialii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, le-a recomandat vineri tuturor persoanelor aflate în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul antigripal gratuit.

„Mi-aş dori ca, în cel mai scurt timp, să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care ştiu că au în evidenţă pacienţi care se încadrează în aceste categorii şi sunt încă nevaccinaţi să îi cheme la cabinet pentru vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, într-un comunicat de presă al MS.

La rândul său, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a subliniat că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea.

„Avertizăm populaţia că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicaţiei. În cazul apariţiei simptomelor de boală, Ministerul Sănătăţii recomandă prezentarea la medicul de familie în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care aţi fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus şi limitarea contactului cu alte persoane”, precizează MS.

Potrivit specialiştilor, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

Totodată, vaccinarea antigripală este ferm recomandată şi populaţiei generale, active, care nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de risc de a dezvolta complicaţii ale gripei.

Ministerul Sănătăţii menţionează că a achiziţionat un milion de doze de vaccin antigripal, dublu faţă de sezonul 2016 – 2017, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.

Conform raportului INSP, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinic IACRS şi pneumonii) a fost de 87.492, cu 14,4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (102.171) şi cu 10,1% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.459).

De la începutul sezonului 2017 – 2018 au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, faţă de 17 în sezonul precedent.

În săptămâna 22 – 28 ianuarie s-au înregistrat la nivel naţional 283 de cazuri de gripă/ILI, comparativ cu 246 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată comunicatul MS.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel