Sari la conținut

Noul simptom covid-19: „Happy hypoxia”. Ce înseamnă și cum se manifestă?

jurma

Happy hypoxia.Printre numeroasele surprize ale noului coronavirus se numără una care pare să sfideze biologia de bază: pacienții infectați cu niveluri extraordinar de scăzute de oxigen din sânge sau hipoxie, își pot utiliza telefoanele, pot purta discuții cu medicii și, în general, se descriu ca fiind confortabili. Medicii îi numesc „hipoxici fericiți” sau „Happy hypoxia”.

Un nou studiu de cercetare oferă posibile explicații pentru pacienții cu COVID-19 care prezintă niveluri de oxigen extrem de scăzute, altfel periculoase pentru viață, dar fără semne de dispnee (dificultăți de respirație). Această nouă înțelegere a afecțiunii, cunoscută sub numele de hipoxemie silențioasă sau „hipoxie fericită” – „happy hypxia” , ar putea preveni intubația și ventilația inutile la pacienți.

Sintagma asociază două cuvinte aparent contradictorii în limba engleză, „happy” (vesel) și „hypoxia” (hipoxie, lipsă de aer).

Din cauza acestei stări de bine, pacientul nici nu-și dă seama cât de gravă îi este starea. Medicul Beatrice Mahler a atras atenția că zilnic întâlnește astfel de pacienți care riscă să ajungă la terapie intensivă din cauza stării deteriorate de sănătate.

„Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hypoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep.

Sistemul organismului de alarmă, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier, și nici cu privire la gravitatea situației în care se află organismul.

Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie.

Cu siguranță sunt afectări multiple pe care Covid-19 le poate avea asupra organismului, de a masca o parte din simptomele severe.

Mai remarcăm și o adaptare extrem de ciudată a unor valori glicemice mari sau foarte mici.

Sunt pacienți care tolerează foarte bine glicemii de 30, ceea ce nu vedeam înainte. La o glicemie de 50 pacientul intra în comă. Sau sunt pacienți cu insuficiență respiratorie, dar cu glicemii de aproape 1.000, conștienți și prezenți.

Sunt paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar”, a explicat Mahler.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: