Sari la conținut

Nu consuma banane în acest mod, se pare că este greșit

Nu consuma banane în acest mod, se pare că este greșit conform informațiilor publicate de TheHealthSite. De ce trebuie să renunțați la acest obicei dimineața, aflăm de la dieteticianul Jannifer Maeng.

Bananele sunt un fruct versatil și hrănitor care poate fi savurat în moduri diferite. Sunt o sursă bună de vitaminele C și B6, potasiu și magneziu și pot fi folosite ca îndulcitor natural în smoothie-uri, clătite și alte feluri de mâncare.

 

Nu consuma banane în acest mod când îți începi ziua

V-ați obișnuit să începeți ziua mâncând o banană? Iată ce se întâmplă în organismul vostru dacă mâncați aceste fructe pe stomacul gol.

Bananele sunt gustoase și pot fi combinate cu ușurință într-o varietate de rețete delicioase, fie că este vorba de un smoothie, fie sau de clătite. Dar cât de bine este să le mâncăm dimineața, pe stomacul gol? După cum scrie TheHealthSite, medicii avertizează asupra efectelor secundare ale acestui obicei.

 

Beneficiile consumului de banane

 

Bananele sunt un aliment-minune, fiind un fruct hrănitor, delicios și accesibil.

„Bananele sunt foarte bogate în potasiu, unul dintre electroliții esențiali pentru funcțiile corpului, cum ar fi echilibrul pH-ului, echilibrul apei în corp, tensiunea arterială, digestia și chiar contracția musculară”, spune dieteticianul Jannifer Maeng.

Bananele conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea tranzitului și de asemenea sunt o sursă de fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrăneşte bacteriile bune din colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc capacitatea de a absorbi nutrienți. Nu în ultimul rând, sunt o sursă bună de vitamine, B6 şi C.

 

Mâncate pe stomacul gol, bananele ne pot crește glicemia

Știați însă că, mâncate pe stomacul gol, pot dăuna sănătății, porovocând inclusiv o creștere a zahărului din sânge?

Maeng spune că bananele conțin amidon mai rezistent (cum ar fi fibrele).

„Pe măsură ce banana se coace, conținutul de fibre scade și astfel ar putea să crească glicemia sau să aveți o ușoară oboseală”, explică ea.

Mâncatul unei banane pe stomacul gol, la prima oră, nu este o idee grozavă, potrivit lui Maeng.

fructe benefice pentru sanatate
Banane Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Corpul crește în mod natural zahărul din sânge dimineața și, dacă nu sunteți diabetic, corpul va produce mai multă insulină pentru a vă echilibra glicemia”, explică ea.

„Din acest motiv, nu e indicat să se consume alimente bogate în carbohidrați simpli și cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi bananele, pe stomacul gol”, adaugă ea.

 

Consumul de banane pe stomacul gol poate face afecta și inima

Consumul de banane pe stomacul gol poate face afecta și inima. Echilibrul dintre magneziu și calciu din sânge poate fi perturbat de concentrația mare de magneziu a bananelor. Acest dezechilibru poate dăuna sănătății inimii.

 

Bananele pot provoca dureri de burtă și balonare

Un alt motiv pentru a nu începe ziua cu banane este modul în care acestea întrerup funcțiile stomacului. Bananele conțin pectină, un tip de fibră care se poate lega de acidul din stomac și poate încetini digestia. Acest lucru vă poate face să vă simțiți balonat și să aveți dureri de burtă.

 

Consumul de banane dimineața poate interfera cu absorbția fierului

Pot interfera cu absorbția fierului. Dacă aveți carențe de fier, evitați să consumați banane pe stomacul gol. Bananele sunt pline de potasiu, care poate interfera cu absorbția fierului. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care au carențe de fier.

 

Consumul de banane dimineața pe stomacul gol vă pot face să vă simțiți obosiți

Bananele sunt acide. Mai întâi vor da o creștere rapidă a energiei, dar mai târziu vă vor face să vă simțiți obosiți.

 

Cel mai bun mod de a consuma banane

Totuși, ținând cont de beneficiile bananelor, care este cel mai bun mod de a consuma banane.  Cel mai bine ar fi să le combinăm cu alte alimente și să le consumăm la momentul potrivit pentru a evita un efect nedorit de oboseală.

Se spune că o banană mâncată seara ne poate ajuta să dormim mai bine.

„Fibrele, proteinele și grăsimile pot ajuta la încetinirea absorbției zahărului în organims, prevenind creșteri ale zahărului din sânge”, explică Maeng.

„Uneori, corpul poate produce prea multă insulină în urma unei mese bogate în carbohidrați, ceea ce face ca glicemia să scadă prea mult. Această reacție poate duce la o poftă mai mare de zahăr, pe măsură ce corpul încearcă să readucă glicemia la un nivel sigur.”

Prin urmare, spune ea, data viitoare când vreți să mâncați banane dimineața, ar fi bine să le asociați cu unt de arahide sau să le amestecați în smoothie-uri.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel