Sari la conținut

Nu doar fumatul: acest obicei dăunător crește riscul de cancer pulmonar

fumat
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Fumatul crește colesterolul

Alimentele pe care le consumam sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră. În ziua de astăzi, rareori avem timp să pregătim alimente sănătoase și recurgem la alimente extrem de dăunătoare pentru sănătate.

Recent, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între cancerul pulmonar și consumul de alimente procesate, cum ar fi băuturile carbogazoase, hot dog-urile și cerealele pentru micul dejun. Aceste produse pot fi delicioase, dar sunt prea bogate în calorii, sare, grăsimi și îndulcitori.

Potrivit unui studiu publicat recent în revista Thorax, s-a constatat că noile cazuri de cancer pulmonar au fost mai frecvente în rândul persoanelor al căror meniu a fost bogat în produse supra-procesate – sucuri, hot dog, cereale pentru micul dejun. În schimb, incidența este semnificativ mai mică la persoanele care rareori consumă astfel de alimente.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces în Statele Unite

cancer
Sursă foto: E-health

Deși principalul factor rămâne fumat, alte cauze precum poluarea aerului, fumatul pasiv, radonul și azbestul au fost, de asemenea, asociate cu boala. Oamenii de știință spun că obiceiurile alimentare pot juca un rol.

Modificări chimice

Alimentele supra-procesate sunt foarte procesate industrial, conțin puține produse alimentare integrale, includ adesea aditivi și modificări chimice, precum și ingrediente care sunt rareori utilizate în gătitul la domiciliu. Printre acestea se numără hot dog, pizza, burgeri ambalate, băuturi carbogazoase și îndulcite, tăiței instant, gustări dulci, sosuri și supe gata preparate, margarină și înghețată. Ele sunt, de obicei, ușor de consumat, dar bogat în calorii, sare, grăsimi și îndulcitori, în timp ce sunt săraci în fibre și ingrediente cu drepturi depline.

Studiul a folosit datele din studiul PLCO, care a implicat aproape 102.000 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani

Participanții au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare, iar consumul mediu de alimente supra-procesate a fost de aproximativ trei porții zilnic. Pe o perioadă de 12 ani, 1.706 dintre ei au dezvoltat cancer pulmonar, majoritatea fiind cazuri de cancer non-mic.

Risc cu 41% mai mare de diagnostic

Analiza a arătat că persoanele care au consumat cele mai supraprocesate alimente au avut un risc cu 41% mai mare de diagnostic de cancer pulmonar în comparație cu cei care au consumat cel mai puțin. În cancerul cu celule non-mici, riscul a fost crescut cu 37%, iar în cancerul cu celule mici, cu 44%. Probabilitatea mai mare a fost observată atât la fumători, cât și la nefumători.

Oamenii de știință observă că dieta poate influența prin inflamația sistemică și alte procese induse de conservanți și suplimente în aceste alimente. Totuși, studiul este observațional și există limitări – datele nutriționale sunt colectate o dată printr-un sondaj, iar numărul cazurilor diagnosticate este relativ mic.

Alte boli

Cu toate acestea, rezultatele confirmă tendința cercetărilor anterioare care leagă alimentele supraprocesate de cancerul pancreatic, de sân și de colon. Potrivit experților, reducerea consumului lor poate ajuta la scăderea riscului de boli oncologice.

Experții reamintesc că cel mai important pas în limitarea riscului de cancer pulmonar este fumatul. Dar, de asemenea, o dietă variată, cu mai multe legume, fructe, cereale integrale și produse mai puțin prelucrate industrial are, de asemenea, un efect protector. Echilibrul, nu închiderea completă, este cheia pentru un regim mai sănătos.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel